Хто вже за місяць отримає 1500 гривень надбавки до пенсії

Вже за декілька місяців, а саме у березнів в країні пройде нова індексація пенсій. Згідно із законом, щороку в березні українцям проводять індексацію пенсій. Цьогоріч через війну і важке фінансове становище в країні заморожено розміри мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму, а також соціальних виплат. Однак у Мінсоцполітики все ж таки обіцяють провести березневу індексацію пенсій.

Андрій Рева, колишній міністр соціальної політики повідомив, що індексація виплат буде на 24%. Цей показник залежить від інфляції та зростання зарплат за минулий рік. Щоб приблизно знати, які надбавки вас очікують, потрібно брати розрахунковий розмір пенсії.

  1. Це фактична сума без надбавок та інших доплат. Зараз, наприклад, громадяни від 70 до понад 80 років отримують щомісяця доплати від держави. Їх не потрібно враховувати, як і інші надбавки та доплати.
  2. Тобто якщо у пенсіонера розрахунковий розмір пенсії 2100 грн, тоді після підвищення він має стати 2604 грн.
  3. Якщо зараз пенсіонер віком від 65 років, який виконав умови за стажем, отримує пенсію в 2650 грн, тобто 40% від мінімальної зарплати, тоді, ймовірно, його розмір не збільшиться в березні. Те саме стосується і тих, у кого пенсії ще менше.
  4. Але якщо, наприклад, розмір розрахункової пенсії становить 6000 грн., тоді підвищення може становити 1500 грн. і розмір виплат вже стане 7440 грн.
  5. Тобто чим більше розмір пенсії, тим вищий розмір надбавки. А у кого мінімальна пенсія — 2093 грн, тому взагалі можуть додати всього 100 грн і суттєво від цього розмір виплати не зміниться.

Але навіть при такому індексі не у всіх пенсіонерів покращиться ситуація. Адже перераховують не фактичну виплату, а розрахункову. Тобто, якщо особа пенсіонер має пенсію у розмірі 2600 гривень, то розрахункова у неї 2050, а решта доплати за напрацьований стаж. Індексуватимуть саме 2050. У результаті вийде знову ж 2600 гривень. Справді відчують покращення ті, у кого пенсія вища за 6000 гривень. Якщо така сума розрахункової пенсії, то доплата очікується у розмірі 1500 гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.