Великі надбавки до пенсії: які зміни будуть 1 березня

Відповідно до закону, індексація пенсій має становити близько 24%. Таким чином , це було б найбільше підвищення з моменту впровадження указу про щорічну індексацію. Але точної цифри наразі не відомо.

Чи буде підвищення пенсії?

Це залежить від розрахункового розміру пенсій. Мова іде про суму, яку розраховує Пенсійний фонд за формулою ( Середня заробітна плата за останні три роки, помножена на відношення до власної зарплати і середньої зарплати , на стаж у роках та на 1%).

Розрахунковий розмір пенсії збільшують у випадках:

Якщо нарахована пенсія менше прожиткового мінімуму;
Чи є досвід понаднормової роботи;
Якщо пенсія призначається за спеціальними правилами та надбавками (діють інші формули розрахунку пенсії).
У рамках індексації збільшується не загальний розмір пенсії, а частина, яка була розрахована за формулою. Якщо підвищення буде більшим за можливі виплати індексації, пенсія не переглядатиметься.

Як розрахувати, на скільки зросте пенсія?

Проіндексована сума становить половину рівня інфляції за минулий рік і половину темпу зростання заробітної плати за три роки. Тому через високе зростання цін у 2022 році індексація пенсій може скласти близько 24%. Це рекордна кількість з моменту запровадження процесу індексації.

Проте, деяких пенсіонерів може не торкнутися індексація, якщо нарахований розмір пенсії значно нижчий від мінімальної пенсії.Чим більша пенсія, тим значніше підвищення.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.