Лампи для сушіння нігтів виявилися небезпечними для здоров’я

Група дослідників із Каліфорнійського університету в Сан-Дієго зробила відкриття, яке неприємно здивує жіночу половину населення. Виявляється, ультрафіолетові сушарки лаку для нігтів можуть викликати пошкодження ДНК та мутації, що загрожує раком шкіри.

З моменту появи на ринку гель-лаку традиційний лак для нігтів пішов на другий план — адже гель стійкіший до пошкоджень і зберігає блиск до самого видалення з нігтів. Більше того, не потрібно довго чекати на висихання — достатньо помістити руки під УФ-лампу, яка активує хімічні речовини всередині гелю, змушуючи його тверднути.

Проте вчені знайшли ретельно захований недолік у цьому методі. Використовуючи різні комбінації клітин людини та миші, вони виявили, що один 20-хвилинний сеанс із ультрафіолетовою сушкою для нігтів призводить до загибелі до 30% клітин у чашці Петрі. Три послідовні 20-хвилинні сеанси показали, що від 65–70% клітин, що зазнали впливу, відмирали. Серед клітин, що залишилися, дослідники виявили ознаки пошкодження мітохондрій і ДНК на додаток до мутацій, що спостерігаються у хворих на рак шкіри.

Вчені поки не знайшли спосіб обійти цю проблему, оскільки гель-лак не працює без УФ. При цьому звичайний лак для нігтів починає відшаровуватися приблизно через день, тому традиційний манікюр часто не вартий часу, грошей і зусиль. Але є й третій варіант – не фарбувати нігті зовсім. Адже згідно з результатами опитування більшості чоловіків, вони індиферентні до подібних косметичних хитрощів.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.