Xiaomi 13 проти Xiaomi 12: чи варто переплачувати за новий флагман

У грудні 2022 року Xiaomi представила Xiaomi 13, який стане одним із головних флагманів на ринку наступного року. Модель прийшла на зміну випущеному рік тому Xiaomi 12, який і зараз, згодом, не варто скидати з рахунків. Наскільки змінився Xiaomi 13 у порівнянні з попередником і чи варті всі ці оновлення тих грошей, які просять за новий флагман, чи краще зупинити свій вибір на минулорічному Xiaomi 12? Щоб відповісти на це питання, ми вирішили порівняти один з одним обидва смартфони Xiaomi.

Дизайн та дисплей

З погляду дизайну, новий Xiaomi 13 помітно відрізняється від попередника. Цього року Xiaomi вирішила зробити ставку на плоский дисплей із ультратонкими рамками по краях та унікальне оформлення задньої кришки зі шкіряною текстурою.

Фізичні розміри нового флагмана майже не змінилися, хіба що він помітно додав у ширину. А ось розмір екрану виріс із 6,28 до 6,36 дюймів по діагоналі.

Щодо дисплеїв, то в обох випадках це топова AMOLED-панель з динамічною частотою оновлення зображення до 120 Гц, підтримкою HDR10+ та Dolby Vision, а також вбудованим оптичним сканером відбитків пальців. Максимальна яскравість екрану Xiaomi 12 становить 1100 ніт, а Xiaomi 13 цей показник досягає 1200 ніт (до 1900 ніт у разі трансляції HDR-контенту).

Чіпсет та продуктивність

Торішній флагман Xiaomi базується на чіпсеті Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, потужності якого вистачить за очі більшості користувачів і сьогодні. Єдиний недолік Xiaomi 12 – укорочений термін програмної підтримки порівняно з Xiaomi 13.

Що ж стосується Xiaomi 13, то він побудований на новітньому Snapdragon 8 Gen 2, найпотужнішому процесорі Qualcomm на сьогоднішній день. Також він оснащений швидким вбудованим накопичувачем типу UFS 4.0 та працює під керуванням новітньої операційної системи Android 13, поверх якої встановлена фірмова прошивка MIUI 14.

Камери

Одне з найпомітніших оновлень Xiaomi 13 поряд з новим процесором – це ще більш круті камери, створені спільно з відомим виробником фототехніки та оптики Leica. На тильній панелі нового флагмана встановлений помітно виступаючий модуль квадратної форми із закругленими кутами, всередині якого ховаються 50-мегапіксельна основна камера з фазовим автофокусом і оптичною стабілізацією зображення в поєднанні з 12-мегапіксельним надширококутним модулем і 10-мегапіксельною модулем і 10-мегапіксельною.

Втім, і торішньому Xiaomi 12 не варто соромитися своїх камер. Він обладнаний потрійною основною камерою з головним датчиком на 50 мегапікселів, надширококутним модулем на 13 мегапікселів та 5-мегапіксельною камерою з телемакрооб’єктивом. Як і нова модель, попередній флагман підтримує зйомку 8K-відео з HDR та швидкістю 24 кадри в секунду, і має 32-мегапіксельну селфі-камеру на лицьовій панелі.

Акумулятор і швидкість заряджання

І Xiaomi 12, і його спадкоємець Xiaomi 13 обладнані акумулятором ємністю всього 4500 мАг. Так, за сучасними мірками це не так багато, але не варто забувати про невеликі габарити цих смартфонів. І навіть якщо вони не зможуть витримати насичений день без заряджання, цей недолік з лишком компенсується підтримкою швидкої зарядки. Обидва флагмани підтримують швидку зарядку потужністю 67 Вт, швидку бездротову зарядку потужністю 50 Вт і зворотну зарядку потужністю 10 Вт. Причому відповідний швидкий зарядний пристрій зазвичай входить у комплект поставки Xiaomi.

Ціна питання

Головна перевага Xiaomi 12 сьогодні – це його ціна, адже він встиг подешевшати в роздріб приблизно до 500 євро, що робить його відмінним вибором з погляду співвідношення ціни та якості. Крім того, він доступний практично на всіх ринках, де представлено китайську марку. Що ж стосується Xiaomi 13, то поки що офіційно він продається тільки в Китаї, а на світовому ринку має з’явитися на початку 2023 року. Ціни для світового ринку поки що не оголошені, але ми очікуємо, що вони стартують з позначки 800 євро.

Остаточний вердикт

З точки зору терміну використання та тривалості програмної підтримки Xiaomi 13, звичайно, виграє, як і з точки зору якості фото- та відеозйомки. Це, мабуть, один із найкращих результатів партнерства Xiaomi, Qualcomm та Leica. Однак якщо ви хочете заощадити кілька сотень євро і не заперечуєте проти більш старого процесора, або ж шукаєте максимально компактний смартфон, то для вас найкращим вибором стане представлений у грудні 2021 Xiaomi 12.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.