Українцям обіцяють грошову допомогу в 250 доларів з “Дії“

Українцям обіцяють виплатити допомогу від ООН. Виплату можна оформити через програму «Дія». Допомога 250 доларів від ООН нібито доступна обмеженій кількості отримувачів, і громадянам пропонують негайно подавати заявку на неї через «Дію».

Обережно, шахраї!

Однак у Мінцифри застерегли українців від цієї ласої пропозиції. Інформація про таку щедру допомогу виявилася фейком. Її вигадали шахраї, щоб виманити у довірливих громадян останні гроші.

Щоб усе виглядало більш переконливо, шахраї створили фальшивий чат-бот, який виглядає дуже схожим на додаток «Дія». Довірливим громадянам пропонують у спеціальній формі заповнити заявку на допомогу ООН. Розмір допомоги дуже привабливий — 11 000 гривень, що наразі еквівалентно 250 доларам.

Не можна переходити за посиланням

У повідомленні йдеться, що це додатковий етап виплат від ООН, і що цю допомогу можуть отримати як українці, які зараз за кордоном, так і ті, що залишилися в Україні. Крім того, щоби більше зацікавити потенційну жертву, аферисти попереджають, що кількість виплат обмежена. Вони також пропонують «клієнтам» перейти за активним посиланням.

Не можна надсилати свої банківські дані

«Далі необхідно ввести правильні логін та пароль від вашого особистого кабінету банку отримувача. Після цього вам будуть надіслані коди підтвердження для отримання виплати та підтвердження вашої картки на фінансовий номер телефону, закріпленого за вашою карткою. Для успішного зарахування введіть їх по черзі у рядок очікування», — розписують аферисти свою технологію «спокуси» клієнта.

Крім того, вони ще й цинічно додають, що через великий наплив бажаючих сайт дуже перевантажений, тому час очікування зарахування грошей становить 15 хвилин.

Однак ні за 15 хвилин, ні за 15 годин, звичайно, нічого клієнту на картку не прийде. Натомість її встигнуть «обчистити» до останньої копійки.

У Мінцифри попереджають українців:

  • Жодних чат-ботів у «Дії» немає!
  • Вичерпну інформацію про всі поточні види допомоги, яка надається українцям, можна дізнатися як у самій «Діє», так і на платформі «єДопомога».
  • Ніколи і нікому не повідомляйте реквізити своєї картки та дані входу до інтернет-банкінгу. Справжнім благодійникам вони не потрібні.

Тим часом, кіберполіція вже працює над тим, щоб заблокувати липовий чат-бот «Дії». Проте громадянам слід бути обережними: аферистам винахідливості не позичати, і вони обов’язково вигадають нові пастки для довірливих людей.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.