Приватбанк і Ощадбанк попереджає про вихід з обороту грошей від 5 до 100 гривень

Національний банк України з 1 січня 2023 року почне поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 — 2007 років. Про це повідомляє прес-служба Приватбанку і Ощадбанку.

Зазначається, що замість вилучених платіжних коштів до обігу надійдуть оновлені банкноти та оборотні монети:

  • оборотні монети номіналами 5 та 10 гривень зразка 2018;
  • банкноти номіналами 20 та 100 гривень нового покоління.
  • Для чого роблять заміну банкнот

Крім цього, у прес-службі пояснили, для чого будуть проводити заміну банкнот попереднього покоління.

Такий крок дозволить підвищити якість готівки у обігу банкноти попереднього покоління, які вже досить тривалий час перебувають у обігу, мають значне зношування. Поступова заміна банкнот попередніх поколінь підвищить захист та якість грошей та зробить розрахунок зручнішим для громадян.

З початку наступного року НБУ спільно з банками розпочне поступове вилучення з готівкового обігу зазначених банкнот, зокрема:

банки України не видаватимуть з кас такі банкноти за всіма видами готівкових операцій;
НБУ перестане підкріплювати такими банкнотами каси банків.
Нові монети замість старих купюр

 

З банків банкноти попереднього покоління більше не повертатимуться в обіг. Їх передаватимуть до Нацбанку для подальшої утилізації.

«Однак такі банкноти залишаються дійсними платіжними коштами. Громадяни зможуть продовжувати розраховуватися ними без обмежень, їх не потрібно спеціально обмінювати», — підкреслили в регуляторі.

Поступово вводитимуть в обіг «сріблясті» монети номіналом 5 та 10 гривень зразка 2018 року та оновлені банкноти номіналами 20 та 100 гривень — із сучасним дизайном та посиленою системою захисту.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.