В Україні змінили правила покупок в інтернеті

Як кажуть у Києві, українське законодавство розпочало шлях адаптації до норм Європейського союзу у питаннях інтернет-торгівлі. Верховна Рада проголосувала за законопроект №6134. Проект справді важливий і необхідний захисту прав споживачів, які купують товари в інтернет-магазинах.

Все як у Європі

Проект закону містить положення щодо України, зокрема — зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. Досвід ЄС допоможе захистити права українських споживачів при покупках в інтернет-магазинах та торгових онлайн-платформах.

Практично законодавство працюватиме, аналогічно, як і для покупців у звичайних магазинах, а це означає що за:

  • неправдиву інформацію про товар;
  • невідповідність опису та реального виду;
  • махінації із вартістю;
  • брехня про властивості товару та умови доставки та інші порушення потрібно буде відповідати перед законом.
  • Товар поміняти чи повернути гроші через 14 днів

 

Покупці, які здійснюють покупки в українських інтернет-магазинах, зможуть відмовитися від продукції та вимагати повернення своїх грошей протягом 14 днів, як і у звичайних магазинах. Якщо в інтернет-магазині не можуть відремонтувати товар або замінити його аналогічним, то гроші мають бути повернені.

Держпродспоживслужба зможе звертатися до провайдерів інтернет-послуг, щоб обмежити доступ до сайтів, які ведуть не чесну торгівлю, а також порушують закон «Про захист споживачів». Говорячи простими словами: сайти шахраїв блокуватимуть, їх власників зможуть знайти за IP-адресою. У такому разі дурити українців в Інтернеті буде складно.

Бізнес буде прозорим

У новому законопроекті передбачено положення щодо спрощення процедури захисту прав споживачів у суді, а саме анулювання судового збору в усіх інстанціях на користь громадян. Для перевірки інтернет-магазинів після скарг покупців їхні власники зобов’язують вказати юридичні та фактичні адреси.

Також розроблено програму підтримки підприємців. Нововведення зможуть зробити бізнес прозорішим, а магазини конкурентнішими. Це допоможе малому та середньому бізнесу посилити свої позиції на ринку.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.