Приватбанк, Монобанк і всі інші банки закривають Р2Р схеми

Національний Банк України знову вводить заборону на перекази з гривневих карток українських банків на картки іноземних банків з 5 жовтня. Таким чином НБУ скасовує даний раніше дозвіл на Р2Р-перекази за гривневими картками, який почав діяти у квітні 2022 року. Про це повідомила прес-служба НБУ.

Чому запровадили заборону

Як зазначили у Нацбанку, на їхню думку Р2Р-перекази з гривневих карток на картки іноземних банків практично вичерпали собі. У квітні 2022 року, коли українцям дозволили такі переклади, це дозволило громадянам фінансово підтримати своїх рідних та близьких, які виїхали за кордон.

Однак за час, який минув з початку широкомасштабних бойових дій, багато громадян України знайшли собі роботу в інших країнах, і роль такої фінансової підтримки почала зменшуватися. Водночас, деякі пристосувалися використати цей інструмент для того, щоб уникнути обмежень на купівлю валюти, встановлених НБУ.

У зв’язку з цим у Нацбанку вирішили, що є необхідність знову запровадити заборону на такі перекази. Це допоможе акумулювати валютні запаси в Україні.

Однак така заборона не буде абсолютною. У прес-службі також наголосили, що в деяких випадках не діятиме заборона на такі перекази. Так, громадяни України зможуть перераховувати гроші за кордон для того, щоб:

  • оплатити лікування,
  • транспортування хворих,
  • витрати у разі чиєїсь смерті,
  • плата за навчання,
  • у разі сплати аліментів.

Крім того, залишається можливість вільного переказу коштів за кордон між гривневими картками українських банків. Причому такі переклади здійснюються до будь-якої країни.

Можна буде також, як і досі, здійснювати Р2Р-перекази з валютних карток українських банків на картки іноземних банків, але лише у встановлених сумах. Максимальну місячну суму такого переказу обмежено 100 тисячами гривень (в еквіваленті).

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.