Які проблеми створює відмова від SIM-карток в iPhone 14

У серії iPhone 14 Apple продовжила практику позбавлення смартфонів базових елементів, розпочату за часів iPhone 7, який залишився без 3,5-мм роз’єму. Цього разу під ніж пішов лоток SIM, який повністю зник у моделях для ринку США – відтепер лише eSIM (електронна SIM-карта, як би вбудована у смартфон). Це сміливе, чи не зухвале рішення відразу викликало хвилю справедливої ​​критики. Так, автори порталу XDA Developers назвали цей підхід антиспоживчим, оскільки Apple не запропонувала гідну альтернативу замість eSIM.

І хоча сама ідея eSIM в ідеальному світі дозволила б легко і швидко змінювати оператора, а також заощадити простір у смартфоні, насправді ця концепція ще вкрай далека від того, щоб вважатися світовим стандартом: навіть у США є більше десятка операторів зв’язку, які не підтримують eSIM . Інакше кажучи, Apple буквально змусить вас розлучитися з оператором зв’язку, що полюбився, якщо він поки ще не увійшов до списку “обраних”. Крім того, деякі оператори видають eSIM лише для дорогих абонентських планів. А це вже починає тхнути договорняком Apple з великими операторами, адже, як видно, відмова від фізичних SIM вигідна швидше їм, ніж рядовим користувачам.


Не менше проблем у вас виникне, якщо iPhone 14 вийде з ладу: не можна просто вийняти SIM-карту та швидко почати користуватися своїм номером з іншого смартфона. Але найсерйозніші проблеми почнуться в той момент, коли ви вирішите вирушити в подорож за межі США: у більшості країн ситуація з eSIM ще складніша. Ви будете змушені або платити величезні суми за роумінг, або намагатися знайти і переключитися на місцевого оператора, який підтримує eSIM (якщо взагалі є).

Журналісти підкреслюють: ніщо не заважало Apple залишити лоток SIM-карт в iPhone 14, адже в будь-якій іншій країні за межами США він вбудований у кожну модель iPhone 14. Проте купертинівці все ж таки пішли на цей крок на шляху до монополізації та насильницького нав’язування додаткових витрат – також, як це було з 3,5-мм роз’ємом, який рекламувався як спосіб звільнити простір усередині смартфона для інших компонентів, але став драйвером продажів AirPods. Або ж видалення зарядного блоку з комплекту, який пояснили турботою про екологію, а насправді люди просто змушені купувати ті ж зарядники за додаткові гроші.

 

А ще, роблять висновок журналісти XDA, “всі ми знаємо, чим це в кінцевому підсумку обернеться” – Android-виробники спочатку висміють відмову від eSIM, а незабаром самі позбудуться SIM-лотків. А програє, як і колись, споживач.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.