“Ощадбанк” вже не найнадійніший у країні банк: чому так сталося

Українці неофіційно вважають, що “Ощадбанк” вже не є найнадійнішим банком країни. Це пов’язано з тим, що Ощадбанк планує ввести нові обмеження стосовно розміру граничної компенсації вкладникам на випадок банкрутства у 600 тисячами гривень. Річ у тім, що державна відмовилась від 100% гарантій на вклади в “Ощадбанку”,  але збільшила зростання у вкладах інших українських банків.

Дане рішення Верховна Рада ухвалила ще у квітні. За рішенням держава гарантує 100 повернення вкладів у банки, які збанкрутують у період дії військового стану та 3 місяців після його закінчення. Вуладники після терміну зможуть отримати не менше 600 тисяч гривень зі свого депозиту. Проте, в той же час держава відмовилась від 100% гарантій для вкладників «Ощадбанку». Банк має стати членом Фонду та підкорятися його правилам, тобто обмежити розміри граничної компенсації вкладникам на випадок банкрутства 600 тисячами гривень. Але якщо вклад перевищує розмір граничної суми гарантування з боку ФГВФО, то різницю поверне держава, якщо з ємоменту вступу Ощадбанку до Фонду минуло не більше 6 місяців.

Наприклад, якщо ви вклали 1 мільйон гривень 1 квітня, а банк став членом ФГВФО з трішки пізніше, то у разі банкрутства ви зможете у повній сумі повернути кошти. Але якщо Ощадбанк стане банкрутом після 13 жовтня, ФГВФО зобов’язаний буде вам повернути 600 тисяч гривень, а ось держава вже не віддасть нічого.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.