Після оновлення до MIUI 13 на телефоні Xiaomi з’явилися проблеми

За ніч смартфон втрачає понад 10% заряду? При виконанні простих завдань гальмує так, ніби ви граєте в найвибагливіші ігри? Сьогодні заряду батареї може вистачити на цілий день, а завтра (за того ж сценарію) смартфон потрібно заряджати вже до обіду? Якщо хоча б на одне із цих питань отримано позитивну відповідь, швидше за все ваш смартфон зіткнувся із “залипанням ядер процесора”.

Про те, що це, як визначити та які методи виправлення ситуації існують, розповім у цій статті.

Що таке “залипання ядер”?
Це не технічний термін, проте він досить точно описує те, що відбувається. Через низку причин (про них пізніше) процесор смартфона перестає знижувати частоту ядер, внаслідок чого вони працюють на постійних значеннях, як правило, підвищених.

На даний момент відомо про п’ять причин такої поведінки:

  • Помилка в роботі віртуального датчика наближення
  • Помилка розблокування у смартфонах зі сканером відбитків виробництва Goodix
  • Процес “Logd”
  • Процес “dnsmasq”
  • Фонова активність програми “Меню SIM-карти”

Також однією з причин може стати заборона доступу до мобільного інтернету для програм “Google Play Services”, “Play Store”, “Безпека (MIUI)” та всіх програм із постійною синхронізацією.

Як визначити “залипання ядер”?
Встановлюєте програму “DevCheck” та звертаєте увагу на розділ “Статус ЦП”. Якщо значення хоча б чотирьох ядер не змінюються більше 10 секунд, це воно.

 

Жодної закономірності в появі “залипання ядер процесора” немає, вона відбувається абсолютно рандомно, може траплятися кілька разів на день, а може проявляти себе раз на тиждень.

Існує спеціальна програма, яка автоматично виводить повідомлення про “залипання ядер”, але вона потребує встановлення за допомогою ADB та тонкого налаштування. Якщо цікаво залиште відгук, і я створю окрему інструкцію.

Методи виправлення
Розглянемо рішення для кожної з можливих причин та почнемо з помилки віртуального датчика наближення. Виправити помилку раз і назавжди не вийде, оскільки проблема полягає в самій MIUI 13.

Перше, що потрібно зробити – перезавантажити смартфон, а потім зробити калібрування датчика наближення у вертикальному положенні. Цьому присвячена окрема стаття (посилання нижче), тому не повторюватимуся.

 

Якщо швидкий розряд батареї пов’язаний із “залипанням ядер” через розблокування сканером виробництва “Goodix”, то єдине, що може тимчасово виправити ситуацію – перезавантаження.

Інших варіантів немає, хіба не використовувати розблокування смартфона за допомогою відбитка.

 

Помилка “Logd” навпаки можна повністю усунути. Для цього відкриваєте меню “Для розробників”, знайдіть розділ “Буфер журналу” та вибираєте значення “Вимкнути”.

 

Те ж саме робите для розділу “Рівень журналу”, вибравши значення “Off”. Потім заходьте в меню “Трасування системи” та відключаєте пункт “Записувати дії програм доступних для налагодження”, а потім перезавантажуєте смартфон.

 

Таким чином ви забороните системі записувати дані про помилки та використання програм, через що процес “Logd” стане неактивним.

У випадку з процесом “dnsmasq” все ще простіше. Відкрийте “Параметри” -> Підключення та спільний доступ -> “Трансляція” і відключіть єдиний перемикач. Далі вимкніть “Бездротовий дисплей”.

 

Після цього в тому ж меню відкрийте розділ “Друк” -> “Системний сервіс друку” і відключіть “Використовувати службу друку”, потім перезавантажте смартфон.

 

З фоновою активністю програми “Меню SIM-карти” нічого зробити не можна, тому її потрібно просто вимкнути за допомогою “ADB App Control” або “LADB”, тим більше, що вона абсолютно марна і потрібна тільки для розсилки від операторів зв’язку.

Але будьте уважні, тому що в Android 12 з’явився схожий додаток, який потрібний для нормальної роботи системи. Ім’я пакету “Меню SIM-карти” виглядає так – com.android.stk.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.