Київстар, Vodafone та lifecell почали переводити абонентів на Cell Broadcast: які телефони підтримують

У Вінницькій та Полтавській областях з 15 червня ДСНС за технічної підтримки Київстар, Vodafone та lifecell розпочало тестування нової системи оперативного інформування населення про надзвичайні ситуації завдяки технології Cell Broadcast. Так, на даний момент ДСНС відправлятиме лише тестові повідомлення, які не пов’язані з погрозами і не потребують жодних дій від одержувачів.

Як зазначається, дана технологія працює завдяки технології Cell Broadcast, яка має значні переваги над SMS-інформуванням: швидше за отримання повідомлень, гнучкість у виборі локацій для інформування, а також наявність звукового сигналу, навіть якщо звук на смартфоні вимкнено.До того ж технологія Cell Broadcast має деякі обмеження з боку обладнання – старі моделі телефонів до 2019 випуску з великою ймовірністю не зможуть приймати повідомлення.

А ось приймати повідомлення від Cell Broadcast можуть переважно мобільні телефони (смартфони), вироблені починаючи з 2019 року, що мають операційну систему Android версії 11 та вище або iOS від версії 14.5.

Для того, щоб переконатися, чи можете ви отримувати повідомлення, потрібно спочатку перевірити, чи активна ваша SIM-картка і чи є мережа мобільного оператора. Якщо режим “У літаку” увімкнено, необхідно його ввімкнути, щоб отримувати сповіщення.

Також слід звернути увагу на версію операційної системи:

  • для Android це має бути версія 11 або вищою,
  • для iOS – від версії 14.5.
  • Якщо це можливо, оновіть версію операційної системи.

Крім того, рекомендується переконатися, що отримання повідомлень увімкнено в налаштуваннях смартфона. Залежно від виробника, налаштування екстрених оповіщень можуть бути в розділі:

  • Повідомлення (Samsung, iPhone, OnePlus),
  • Звук та вібрація (Huawei),
  • Безпека та паролі (Xiaomi).

При цьому деякі повідомлення можна керувати, вмикати та вимикати. В залежності від виробника пристрою, налаштування можуть бути в розділі Повідомлення (Samsung, iPhone, OnePlus), Звук та вібрація (Huawei), Безпека та паролі (Xiaomi). Називатися вони можуть “Екстренні оповіщення” для iPhone, “Надзвичайні погрози” та “Серйозні погрози” для телефонів з ОС Android.

Проте ДСНС та мобільні оператори не рекомендують громадянам відключати повідомлення про виникнення надзвичайної ситуації або про повітряну тривогу, адже від своєчасного отримання цієї інформації може залежати життя людей.

Крім того, уточнюється, що звук оповіщення буде чутний навіть якщо його вимкнено в налаштуваннях телефону – це одна з ключових переваг технології Cell Broadcast. Гучний сигнал разом із вібрацією триватиме 15-20 секунд або до моменту відключення повідомлення людиною.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.