Вимкнення або перезавантаження, який варіант найкращий для смартфона

Найпоширенішим вирішенням будь-яких проблем у роботі смартфона з незапам’ятних часів було перезавантаження. Після встановлення чергового оновлення системи або програми, розробники Android не дарма наполягають на цій простій дії, але існує ще один варіант – вимкнення.

У чому розбіжності цих процесів? Що відбувається з системою та смартфоном, коли ви вибираєте один з двох варіантів і який з них принесе смартфону більше користі? Ця стаття дасть вичерпну, а головне зрозумілу відповідь.

У чому різниця?
На перших етапах появи Android можливість перезавантажити гаджет була доступна тільки розробникам, адже багато компонентів системи працювали нестабільно і ймовірність того, що якась важлива служба не буде запущена була занадто велика. В останніх версіях Android система навчилася навіть після перезавантаження зберігати образ відкритих додатків, адже апаратна частина смартфона не перестає працювати ні на секунду.

 

 

Перезавантаження впливає тільки на програмне забезпечення і не очищає кеш процесора, адже система розуміє, що вона має запуститися знову, а значить необхідно зберегти і убезпечити частину даних.

 

Вимкнення ж веде до повної зупинки 99% компонентів смартфона. Оперативна пам’ять і процесор перестають витрачати заряд, левова частина кешу (системного, не користувача) стирається, а всі незбережені зміни скидаються. Але набагато важливіше розуміти, що в момент наступного включення відбувається не тільки запуск системи, але й серія тестів щодо наявності несправностей і ось тут ми плавно підібралися до головного питання.

Який варіант перезапуску кращий?
Через згадане вище опитування датчиків при включенні, процесор споживає більше електроенергії, а значить батарея смартфона швидше (нехай і недовго) втрачає заряд, ніж при перезавантаженні.

Але в той же час, перезавантаження є менш ефективним якщо потрібно закрити всі зайві фонові завдання і змусити систему запуститися з нуля, виключивши всі накопичені помилки.

Згідно з дослідженнями 2015 року, смартфони, користувачі яких вимикають їх хоча б раз на тиждень, мають менше зношування акумулятора і ця заява має місце бути, адже при включенні фактичний рівень заряду визначається точніше, а його коригування має важливе значення.

Зайшовши в Налаштування -> Батарея -> Таймер живлення, я налаштував автовимкнення щосуботи о другій годині ночі, щоб виключити пропуск важливих дзвінків та повідомлень. А включення (також у автоматичному режимі) відбувається вранці. Таким чином, мені не доводиться витрачати час на виключення, яке, без сумніву, є більш корисним, а перезавантаження смартфона я роблю приблизно раз на два-три дні або якщо потрібно застосувати якісь важливі зміни. Напишіть, як часто ви перезавантажуєте або вимикаєте свій смартфон? Цікаво, чи є користувачі, які взагалі не користуються цією можливістю.

 

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.