«Київстар» може чекати участь Приватбанка

Група депутатів днями внесла до Ради проект постанови, в якій закликає РНБО та Кабінет міністрів до вилучення у громадян Росії та його резидентів їхньої власності в Україні. У цьому документі міститься перелік компаній, які працюють в Україні, які потрібно націоналізувати.

Серед підприємств, акціонерами чи власниками яких виявились резиденти Росії, чимало відомих в Україні брендів.

Зокрема:

«Київстар»,
Альфа Банк,
«Моршинська»,
“Миргородська” і т.д.

Оператор «Київстар» із Росією пов’язаний через інвестиційну компанію LetterOne. Цій компанії належить близько половини акцій власника Київстар телеком-групи VEON. Акціонерами LetterOne є відомі російські бізнесмени Михайло Фрідман та Петро Авен, які є співвласниками “Альфа-Груп” (контролює Альфа-Банк).

Варто зазначити, що на початку конфлікту між РФ з Україною, а саме 3 березня, Авен та Фрідман вийшли із наглядової ради LetterOne. Але вони ще залишаються акціонерами компанії. Тож із фактом, що підсанкційні російські бізнесмени мають зв’язок із потужним українським оператором, сперечатися складно.

Ситуація з Альфа-Банком також досить неоднозначна, адже фінансовий консорціум «Альфа-Груп» володіє цілим рядом засновників із Росії.

У РНБО та Кабінеті міністрів поки що не коментують, як саме відбуватиметься націоналізація зазначених компаній. Відомо, що у Національному банку на питання про долю «Альфа-Банку» зазначили, що приймати таке рішення мають безпосередньо уряд та Рада безпеки. При цьому регулятор наголосив, що на першому місці в процесі націоналізації Альфа-банку має стояти безпека українських вкладників, які зберігають там свої заощадження.

 

Що стосується «Київстару», варіантом вирішення питання з російськими акціонерами її материнської компанії є перепродаж акцій. Головне, щоб така угода була «чистою» і не виявилася черговою спробою обійти санкції. Ну і, звичайно, щоб від такої угоди не постраждали мільйони українських абонентів.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.