Як оформити допомогу з безробіття в “Дії”

Ми продовжимо говорити про матеріальні допомоги від держави та хто її може отримати. У зв’язку з повномасштабною війною тисячі українців залишились без роботи. Ми розповімо вам як оформити матеріальну допомогу та отримати статус безробітного.

Деталі

Оформити статус безробітного можна у центрі зайнятості або онлайн через державний портал «Дія». Для чого вам потрібно:

  • авторизуватися у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису;
  • заповнити анкету;
  • надати її найближчому центру зайнятості;
  • ввести номер соціального рахунку та вибрати періодичність отримання виплат (якщо немає соціального рахунку, упустити цей етап. Але протягом 10 робочих днів після призначення виплат відкрийте соціальний рахунок та надішліть його реквізити на електронну пошту центру зайнятості, де подали заяву);
  • завантажити потрібні документи;
  • перевірити дані та підписати їх електронним підписом.

Допомога призначається з 8-го дня після реєстрації, відповідно до закону. Розмір матеріальної допомоги залежить від страхового стажу та заробітньої платні, яку громадянин мав раніше. Після цього ви отримуєте допомогу двічі або 1 раз на місяць. На жаль, допомогу з безробіття не зможуть отримувати громадяни без страхового стажу. Винятком стали:

  • є молодь, яка закінчила або припинила навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, звільнилася з термінової військової або альтернативної (невійськової) служби та потребує сприяння у працевлаштуванні на перше робоче місце у разі реєстрації у встановленому порядку відповідних осіб як безробітних;
  • взятих на облік внутрішньо переміщених осіб, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітної плати (доходу), страхового стажу допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.

Під час війни допомога надходить на картки Ощадбанку, розмір допомоги не повинен перевищувати 4 прожиткових мінімумів (на 1 січня 2022 року – 9924 гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.