Ілон Маск допомагає знищувати противників України

Наші військові використовують Starlink для спостереження та координації безпілотних літальних апаратів, дозволяючи солдатам вести прицільний вогонь із протитанкової зброї.

Супутники Ілона Маска поєднують Україну з інтернетом. Starlink замислювався як громадянська програма, але українські військові також можуть використовувати її для управління безпілотниками та завдання ударів по російських танках і позиціях. Відразу після початку війни, віце-прем’єр-міністр України Михайло Федоров звернувся до Twitter із проханням до американського мільярдера Ілона Маска активувати свої супутники Starlink для використання в Україні. Маск швидко написав свою відповідь у Твіттері: «Сервіс Starlink тепер активний в Україні. Незабаром ми поставимо більше терміналів».

За кілька днів після заяви в Україну прибула деяка кількість терміналів та потужних акумуляторів. Федоров написав у твіттер, щоби висловити свою подяку: «Starlink — тут. Дякую, @elonmusk». Жодних секретних депеш, жодних довгих дебатів, жодного державного чи парламентського контролю: лише публічна угода між політиком та загадковим мільярдером. Те, що спочатку виглядало як піар-компанія, тепер, схоже, відіграє значну роль у захисті України.

Через кілька днів після відправлення інтернет-терміналів SpaceX Starlink в Україну Ілон Маск попередив владу використати пристрої з «обережністю». Не російська система зв’язку, супутниковий інтернет-сервіс Starlink має «високу» можливість стати мішенню атак. Зараз британські ЗМІ повідомляють, що українська армія використовує Starlink для атак безпілотників на російські позиції та військову техніку. The Telegraph повідомив, що Starlink особливо ефективний у районах зі слабкою інфраструктурою та відсутністю інтернет-з’єднання.

Як повідомляє The Telegraph, підрозділ повітряної розвідки “Аеророзвідка” використовує Starlink для спостереження та координації безпілотних літальних апаратів, дозволяючи солдатам вести прицільний вогонь із протитанкової зброї. Для такої взаємодії необхідні високі швидкості передачі та стабільний зв’язок. Офіцер підрозділу описав систему The Times: “Ми використовуємо обладнання Starlink і з’єднуємо команду безпілотників з нашою артилерійською командою”, – сказав він. “Якщо ми використовуємо дрон вночі з тепловізором, дрон підключається через Starlink до артилериста і створює захоплення мети”.

«Starlink, принаймні досі, успішно чинить опір усім спробам злому та глушіння», — заявив Ілон Маск сьогодні на своїй сторінці в соціальній мережі Twitter.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.