Хакери атакували «‎Дію»: дані українців під загрозою

Кібератака сталася в ніч із 13 на 14 січня. У корпорації Microsoft оприлюднили перші результати розслідування кібератак на українські державні сайти і Дію в ніч із 13 на 14 січня. Про це йдеться у повідомленні з Microsoft Threat Intelligence Center (MSTIC). Так, корпорація Microsoft виявила шкідливе програмне забезпечення на кількох українських сайтах, що належать державним установам та організаціям.

У повідомленні Центру аналізу зазначається, що ПЗ “виглядає як вірус-вимагач, але без механізму стягнення викупу”, і використовується, щоб порушити роботу атакованих систем, а не для вимог виплат. При цьому такі віруси можуть активуватись згодом, коли їх приведуть у дію хакери. До того ж спеціалістами Microsoft зафіксовано ознаки кібератак у десятках систем, що охоплюють кілька державних і додатка Дію, некомерційних та інформаційно-технологічних організацій, що базуються в Україні.

Зокрема, жертвами шкідливих програм стали сайти, пов’язані з критичними відгалуженнями влади, зокрема медичною службою. У Центрі аналізу загроз також наголосили, що кількість атакованих сайтів може зрости, оскільки розслідування продовжується. Виходячи із даних Microsoft, вперше ознаки кібератак з’явилися 13 січня. Нагадаємо, глава Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що Україна готова відповісти хакерам на масову атаку держсайтів у ніч із 13 на 14 січня.

Тим часом Міністерство цифрової трансформації України заявило про причетність Російської Федерації до атак хакерів на сайти державних і некомерційних організацій в Україні. У свою чергу у Кремлі заявили, що Росія не причетна до масштабних кібератаків, які були зроблені на держструктури України та “Дію” 14 січня 2022 року.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.