Всіх абонентів Київстар, Vodafone і lifecell прив’яжуть до банківських карт

Депутати “Слуги народу” хочуть зобов’язати українців перевести на контракт телефонні номери, прив’язані до банківських карток. У разі ухвалення законопроекту він не поширюватиметься на телефонні номери, не пов’язані з будь-якими фінансовими операціями чи цифровими послугами, розповів народний депутат України від партії “Слуга народу”, член комітету ВР з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

За його словами, йдеться про “революційний” законопроект, який має на меті захистити громадян від шахраїв, які вчиняють злочини з банківськими рахунками.

“Людина має банківську картку, яка прив’язана до телефонного номера. У разі шахрайських дій, що відбуваються з цією банківською картою із застосуванням цього телефонного номера, людина звертається до кіберполіції, вона звертається до оператора, а оператор каже, що цей телефонний номер не контрактний, припейдний. Тобто, це номер нічийний”, – пояснив нардеп.

Таким чином, “шахраї за допомогою соціальної інженерії викрадають такі номери, а потім із банківського рахунку викрадають гроші”.

Законопроект, який пропонується у “Слузі народу”, передбачає обов’язкове оформлення контракту з мобільним оператором, якщо йдеться про номер, задіяний у фінансових чи цифрових операціях.

“Якщо ви хочете мати телефон, який надалі використовуватимете для фінансових операцій або отримання цифрових послуг, зокрема, для отримання електронно-цифрового підпису, він обов’язково повинен мати контракт з оператором мобільного зв’язку для того, щоб шахрай не зміг його вкрасти “, – розповів Федієнко.

Він також пояснив, чому не варто боятись прив’язки мобільного номера до конкретної людини і чому це не означає, що людина потрапить у поле зору спецслужб.

“Дехто каже: тепер за нами слідкуватимуть спецслужби, держава тощо. 20 років тому, можливо, так і було б, але зараз ми увійшли до такої фази цифрового товариства, де спецслужбам взагалі не потрібно стежити за вашим мобільним телефоном, тому що, як правило, люди самі про себе пишуть у соцмережах», – зауважив нардеп.

Він повідомив, що наразі документ проходить етап соціального дослідження, щоб визначити, “наскільки критично на нього реагуватиме населення”. Результати дослідження очікуються незабаром.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.