В Україні змінилися правила повернення товарів до магазину

В Україні розроблено новий проект закону «Про захист прав споживачів», який уже викликав суперечки як у підприємців, так і фахівців із захисту прав споживачів. Найбільше суперечок викликав пункт законопроекту про відміну обов’язків продавців техніки при ремонті дефектної продукції тимчасово видавати клієнту аналогічний пристрій. Для рітейлерів такі зміни стануть значним полегшенням. Їм більше не доведеться створювати та підтримувати у робочому стані обмінний фонд, до якого входить 20 видів складної побутової техніки та електроніки.

Наразі магазини повинні мати такий резерв, щоб клієнт, який, наприклад, віддав свій телефон на гарантійний ремонт, міг взяти інший у тимчасове користування. Думки експертів щодо життєздатності обмінних фондів розходяться. У деяких випадках без них справді складно обійтися. Наприклад, у вас зламався холодильник на гарантії. Поки його ремонтують, продукти тримати нема де. І таких прикладів можна навести чимало. Але з іншого боку, система фондів далеко не досконала. По-перше, продавці рідко з власної ініціативи пропонують клієнтам таку опцію. Щоб скористатися можливістю тимчасово взяти техніку у користування, споживач повинен знати про своє право та прийти до магазину з відповідною заявою.

З іншого боку, товар, виданий на заміну, часто набагато простіше придбаного покупцем і виконує всіх необхідних йому функций.

Згідно з новим законопроектом, якщо ремонт придбаного товару неможливий або триває понад 14 днів, клієнт може замінити його на інший. Також він має право повернути свої гроші, якщо продавець не може запропонувати гідну альтернативу обраному пристрою. У разі відмови продавця негайно повернути гроші, а затримуючи повернення більш ніж на 7 днів він заплатить клієнту додатково ще 3% вартості товару. Щоправда, цей пункт більшість експертів вважають не надто ефективним. Вони пропонують запровадити санкцію у 3% за кожен день затримки компенсації.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.