Продажа документів та covid-сертифікатів у фейковій «Дія» за 120 гривень

Багато користувачів Facebook, Telegram та Twitter помітили, що з’являються оголошення про продаж фейкового сервісу «Дія». Шахраї пропонують такий сервіс людям, які хочуть отримати фальшивий сертифікат про вакцинацію від Covid-19 або бажають, наприклад, купувати алкоголь за підробленими документами. Ціна “сервісу” в середньому становить 120-150 грн. Tehnofan розповідає деталі цієї схеми.

Чому не варто користуватися такими програмами
AIN.UA попереджає, що використання сервісів для створення підроблених документів порушує законодавство України. За підроблені сертифікати передбачено великі штрафи. Фейкові документи не проходять перевірку QR або бар-коду. Крім того, передача даних своїх документів шахраям небезпечна: ніхто не знає, як шахраї використовують ці дані.

Що це за підробки
Таких шахрайських сервісів кілька. З тих, про які пишуть користувачі соцмереж і які вдалося знайти Tehnofan, всі працюють за схожою схемою. Наприклад, сайт nodiya пропонує клон «Дія» з функцією редагування всієї інформації:


Подібні пропозиції можна знайти і в Telegram:


Для користувача це може виглядати так:


При цьому не йдеться про повноцінний клон програми «Дія». Для клонування шахраї використовують функцію Chrome у Android, за допомогою якої можна додавати сайт у вигляді програми на робочий стіл смартфона або планшета. Додається не повноцінний сайт, але основні його елементи: з них створюється програма, яка працюватиме і без інтернету, і якій не потрібно проходити модерацію Google Play. Шахраї, швидше за все, скопіювали зовнішній вигляд «Дія» у форматі такого «додатка» і пропонують користувачам редагувати інформацію в ньому за гроші.

Ціни на такі пропозиції коливаються у районі 120-150 грн.

 

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.