Без прив’язки номера до паспорта українців відключать від мобільного зв’язку Київстар, Vodafone і lifecell

В недалекому майбутньому українських користувачів мобільного зв’язку попросять прив’язати SIM-карту до паспорту. Таке питання сьогодні розглядається серйозно, і відповідний законопроект можуть прийняти у Верховній Раді. У власника телефону не залишиться право вибору, якщо він розраховує і далі користуватися зв’язком. Ідентифікація буде проходити в обов’язковому порядку. В іншому випадку його відключать від мобільної мережі загального користування. Також очікується прийняття закону за перевіз в країну нелегальних мобільних пристроїв.

Які зміни грядуть
Щоб пройти ідентифікацію, людині необхідно відвідати відділення мобільного оператора, надати документ – паспорт. Якщо цього не зробити, то вже першого числа першого місяця 2023 року зв’язок відключать. Користуватися послугами мобільних операторів зможуть тільки ті, хто пройшов обов’язкову ідентифікацію. На сьогоднішній день це всього 10% абонентів.

Подібні зміни обумовлені тим, що зловмисники можуть користуватися з не пройшли ідентифікацію номерів, після чого позбавлятися від них. Контрабандні і крадені мобільні пристрої якщо не відключать від мережі, то ними можуть користуватися за призначенням, здійснюючи шахрайські дії. У зв’язку з цим планують затвердити реєстр «білих» смартфонів.

При спробі змінити унікальний ідентифікаційний номер пристрою загрожує штраф 17 тис. Грн, а після другої спроби – позбавлення волі на два роки. Після ввезення телефону на територію країни його номер вбивають в базу, тобто всі пристрої, чиї номери не виявилися в цій базі, повинні бути заблоковані. Передбачені адміністративні покарання за продаж незаконно ввезених девайсів. За повторне порушення передбачена вже кримінальна відповідальність.

Для чого все це
Всі ці зміни вводяться з однією метою – протистояти контрабанді, яка останнім часом посилилася. Ініціативу підтримали практично всі провідні мобільні оператори, однак багато експертів висловили таку думку, що держава пропонує перекласти на плечі абонентів свої обов’язки.

Перша причина – боротьба з крадіжками. Працювали над законопроектом впевнені, що його прийняття зменшить кількість крадіжок мобільних пристроїв. Адже його можна буде заблокувати відразу після крадіжки.

Друга причина – боротьба зі спамом. Можна вплинути на ситуацію, коли користувачі без їх згоди і через випадкових кліків на рекламу підписуються на платні розсилки.

Третя причина – боротьба з незаконним ввезенням техніки. За підрахунком експертів за поточний рік в Україні було здійснено ввезення техніки на 1 млрд грн, яка не пройшла митний контроль. Тобто бюджет країни не дорахується величезної грошової суми.

Хто проти
Заступник міністра Олександр Шелест вже висловився проти прийняття закону в поточному його вигляді.

«Прийняття закону в такому вигляді привіт до національного колапсу. Більшість абонентів залишаться без мобільного зв’язку. Кожен закон, що стосується приватного життя людей, повинен бути ретельно обміркований, перш ніж буде прийнято », – заявив Шелест.

Згідно з дослідженнями в світі налічується 80 країн, який прийняли або розглядали закон про обов’язкову ідентифікацію абонентів мобільного зв’язку. Наприклад, в Чехії, Румунії та Великобританії з часом відмовилися від подібної ініціативи ще на етапі проекту, посилаючись на недостатньо високу ефективність вжитих заходів.

Ухвалення законів в Україні може покластися відбитися на динаміці рівня контрабанди в країні. Але його ефективність буде багато в чому залежати від дій мобільних операторів. Саме вони повинні будуть забезпечити необхідні умови для поступової ідентифікації, своєчасно повідомляючи своїх клієнтів.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.