Чи справді темний режим економить вашу батарею?

Багато користувачів щиро вірять у міф, що темний режим з OLED-дисплеєм економить ваш заряд батареї. Власники смартфонів вважають, що при відображенні чорного вмісту OLED-дисплеї споживають дуже мало енергії, а при відображенні яскравих кольорів споживають більше енергії, адже включаються окремі пікселі.

Мова йде про дослідження вчених з Університету Пердью. У процесі дослідження були протестовані шість популярних додатків для Android з магазину Google Play: Google Карти, Google Новини, Телефон Google, Google Календар, YouTube і Калькулятор. Тестування проводилось на таких пристроях, як Google Pixel 2, Pixel 3, Pixel 5 і Moto Z3.

Команда розробила спеціальний інструмент Per-Frame OLED Power Profiler (PFOP), який вимірює енергоспоживання кожного пікселя. Вчені дослідили, як темний режим впливає на хвилинну активність в додатках.

За даними опитування, більшість користувачів у приміщеннні вмикають функцію автоматичної яскравості, яка підтримує яскравість дисплея на 30-40%. Вчені зазначають, що включення темного режиму з яскравістю дисплея 30-50% заощаджує 3-9% заряду. Але все залежить від смартфону.

Вчені дійшли висновку, що різниця така незначна, що більшість користувачів взагалі не помічають її. Але дослідники наголосили, що чим вищий буде рівень яскравості при темному режимі, тим вище буде економія.

При 100% яскравості перемикання з світлого в темний режим дозволило заощадити в середньому від 39-47% заряду батареї.

Ще одна цікава теза дослідження полягає в тому, що заряд споживається однаково при великій яскравості у темному режимі та маленькій яскравості світлої теми. Тому, збільшуйте яскравість телефону в темному режимі та не бійтесь значних втрат заряду. Але якщо ви використовували темний режим тільки для збільшення часу автономної роботи смартфона, це не має сенсу.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.