Переписка в Viber більше не буде конфіденційною

Українці все частіше користуються мессенджерами для підтримки зв’язку з друзями і родичами. В першу чергу тому що це зручно і безпечно. Можна не тільки надсилати текстові, але і голосові повідомлення, завантажувати фотографії, відео. Найбільшою популярністю в Україні користується додаток Viber. Його може встановити кожен власник мобільного пристрою на iOS, Android.

Так сьогодні в мережі з’явилася інформація, що в Viber листування між користувачами більше не буде конфіденційною. Однак варто підкреслити, що подібні зміни торкнуться і інших програм – WhatsApp, Telegram. В першу чергу це пов’язано з новою технологією Chatcontrol, яка нещодавно була затверджена парламентом ЄС. Її суть в тому, що провайдери зобов’язуються перевіряти чати, діалоги між користувачами на предмет порушень. Основне завдання – обгородити дітей від насильства. Щось подібне буде робити і Apple на своїх пристроях.

Завдання провайдерів
Так завдання провайдерів буде зводитися до перевірки текстових повідомлень і діалогів користувачів, перегляд під час завантаження та відправляється контенту. Перевірка буде відбуватися за допомогою спеціальних алгоритмів. Порушників заносити в базу і відправляти на перевірку до правоохоронних органів. Важливо відзначити, що алгоритми тільки вишукують потенційні порушення, їх перевіряють живі люди, і тільки після цього приймається рішення.

У зв’язку з останніми змінами можливі наступні ризики:

  • Постійний моніторинг листування користувачів, тобто ніякої конфідеціальності, навіть якщо ваші листування будуть сканувати.
  • Хакери знайдуть лазівку в цих алгоритмах і зможуть викрадати особисті листування користувачів і ніхто не зможе гарантувати, що хакери не отримають до них доступу. Практика підтверджує, що при сильній необхідності, хакери знайдуть лазівку в будь-якому алгоритмі.
  • Висока ймовірність помилкових звинувачень в сексуальному насильстві і довести зворотне буде неймовірно складно.
  • Введення в дію Chatcontrol, прискорює процес тотального стеження за користувачами

«Останні нововведення носять сумний характер для цифрової конфіденційності. Ці зміни не обійдуть нас стороною і торкнуться кожного », – зазначив Патрік Брейер.

Закон стосується зони ЄС, але оскільки Україна дотримується європейської інтеграції, то прийняття відповідних законів слід чекати і у нас.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.