Чому при хорошому сигналі погано працює Wi-Fi

Мабуть в кожній квартирі та кожному домі наявна мережа Wi-Fi, адже вона набагато краща від покриття мобільних операторів. Але не завжди домашня мережа Wi-Fi володіє високою швидкістю. І навіть при ідеальній роботі провайдера домашнього інтернету, користувачі все одно скаржаться на погану роботу Wi-Fi.

Чому Wi-Fi погано працює?

Причина полягає у високому навантаженні на частоти, у яких працюють точки доступу. А більшість роутерів мають діапазон 2,4 ГГц. Проблема криється не у вашому домі, але стосується роутерів навколо вас: сусідські пристрої, вуличні точки доступу в кафе, готелях та бізнес-центрах.

Кожен з роутерів задіює від 20 до 40 МГц з стандартної смуги 80 МГц, доступної в 2,4 ГГц діапазоні. Коли роутерів не так багато, то вони без проблем можуть працювати поряд один з одним. Але коли Wi-Fi роутери з’явилися майже в кожній квартирі ситуація виглядає наступним чином:

Кожна фігура показує роботу одного роутера. Ці фігури перетинаються та сигнал накладається один на одний. Як ви бачите – працює одразу 5 роутерів. Чим сильніше перетинаються сигнали вашого роутера з сусідніми – тим сильніші перешкоди у домашній мережі Wi-Fi.

Рішення проблеми

Найпростіше – змінити номер працюючого каналу у роутері. В діапазоні 2,4 ГГц всього 13 таких каналів. Роутер самостійно змінює канал від перешкод, але іноді через перешкоди сусідського роутера, вони починають працювати в одній частині спектора, заважаючи одне одному. Перевірити вільні спектори можна за допомогою програми для смартфону Acrylic Wi-Fi Home. У колонці “Chan” показує номер працюючого каналу. Для своєї мережі обирайте самий верхній канал – 13.

Якщо програма не допомагає, тоді варто замінити роутер з підтримкою 5ГГц. Це новий діапазон для Wi-Fi мереж, який більш ніж в 2 рази. Даний діапазон зараз дуже мало використовується. До того ж радіус дії Wi-Fi в 5 ГГц менше, ніж в 2,4 ГГц що зведе до мінімуму перешкоди з сусідніх квартир або будинків.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.