ПриватБанк, Ощадбанк і monobank ускладнюють правила грошових переказів

ПриватБанк, Ощадбанк, monobank, а також інші провідні банки України незабаром ускладнять процедуру грошових переказів. Такі заходи будуть прийняті з метою забезпечення безпеки фінансових операцій – на вимогу Нацбанку.

Постанова Нацбанку від 29 травня 2021 років посилює норми інформаційної безпеки, що діють в сфері грошових переказів.
Тепер перевести гроші з картки ПриватБанку або іншого банку буде складніше, ніж раніше. Причому, зробити це з мобільного телефону буде ще важче, ніж зі стаціонарного комп’ютера.

За словами економіста Євгена Невмержицького, нові правила, засновані НБУ, будуть поширюватися на всі платіжні системи, в тому числі найбільш популярні – Visa і Mastercard

У чому суть нововведень
Грошові перекази в ПриватБанку і інших банках країни хочуть максимально убезпечити, поставивши на шляху потенційних шахраїв якомога більше перешкод. Зокрема, для підтвердження грошового переказу з одного рахунку на інший потрібно буде ввести довгий одноразовий пароль.

“Одноразовий пароль повинен містити не менше 8 символів, серед яких – маленькі і великі латинські літери. І використовуватися такий пароль повинен не довше 10 хвилин”, – говорить Невмержицький.

Природно, запам’ятати всі 8 або більше символів відразу, щоб відтворити їх в SMS, зможе лише людина, що володіє феноменальною пам’яттю. Ну, а оскільки в природі таких небагато, то доведеться під час набору восьмизначного пароля три-чотири рази відриватися від процесу і підглядати в повідомлення, отримане від ПриватБанку.

Звичайно, тому, хто знаходиться за стаціонарним комп’ютером, буде простіше. Він може попередньо набрати пароль, а потім лише його скопіювати. А ось зробити переклад за допомогою смартфона буде справою непростою.

“Наприклад, при перерахуванні невеликої суми, до 5? 000 грн, користувач повинен буде застосувати більш довгий пароль, при введенні якого він сам може помилитися, набираючи маленькі і великі символи і перемикаючись мінімум 3 рази між великими та малими. Без листочка, на якому можна записати такий одноразовий пароль, просту операцію перекладу невеликої суми буде зробити складно, якщо обмежені можливості копіювання даного пароля, наприклад, з мобільного телефону “, – зазначив економіст.

У Нацбанку вважають, що такий спосіб ускладнить для кібершахраїв процес перехоплення пароля за допомогою якої-небудь хакерської програми.

Загалом, звичайно, аферисти вдосконалюють свій арсенал паралельно вдосконалення банківських програм. Тому особливо сподіватися на те, що такий спосіб надійно і надовго захистить грошові перекази, не варто. Однак виконувати розпорядження НБУ зобов’язані і ПриватБанк, і інші фінустанови.

Нацбанк дає їм на перехід до нових правил грошових переказів 12 місяців. За цей час вони повинні адаптувати свої програми до нових вимог і привчити до них своїх клієнтів.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.