Співробітник «Нової пошти” вкрав ноутбук з фірмовим ПО, за допомогою якого безкоштовно забирав замовлену в інтернет-магазинах

Недавні випадки з «зниклої PS5» і крадіжкою смартфона новим співробітником «Нова пошта» виявилися не єдиними подібними інцидентами в компанії. Нещодавно стало відомо, що один з колишніх співробітників компанії багаторазово здійснював досить просту, але від цього не менш ефективну шахрайську схему, чим завдав сумарний збиток більш ніж на 800 тис. Грн.

За даними видання itpedia.com.ua почалося все з того, що керівництво доручило співробітнику підготувати і відправити комп’ютерну техніку в регіони. Поки він пакував ноутбуки, телефони і фотоапарати, у нього виникло бажання привласнити один з корпоративних ноутбуків. З цією метою він переклеїв інвентарний номер на старий списаний комп’ютер і справив підміну. Незважаючи на те, що цим вчинком він завдав компанії досить скромний збиток в розмірі 6 тис. Гривень, насправді, наслідки його дій були набагато більш далекосяжними. Справа в тому, що на цьому ноутбуці було встановлено спеціальне програмне забезпечення IC «AWIS», яке дає можливість входити в мережі НП і виконувати там різні дії, наприклад – створювати і закривати накладні, вносити в них зміни, знімати контроль оплати тощо .

Після звільнення навесні 2020 року, чоловік вирішив скористатися цією обставиною. Знаючи, що в разі пропажі відправлень, НП компенсує їх оголошену вартість, чоловік вирішив провернути масштабне шахрайство, скориставшись своїми навичками роботи в IC «AWIS». Для цього він знайшов в інтернеті паролі до комп’ютерної системи IC «AWIS» 10 співробітників НП з різних регіонів країни. Серед них були в основному, оператори складів і керівники відділень, які навіть не здогадувалися, що злочинець краде відправлення від їх імені. Маючи навички роботи в зазначеній програмі, шахрай вносив зміни в базу НП, в результаті чого, йому вдалося безкоштовно заволодівати чужим майном, завдаючи тим самим матеріальну шкоду Нової поштою, яка змушена була компенсувати вартість вкраденого власникам.

Схема полягала в наступному: зловмисник робив в різних інтернет-магазинах замовлення товару на вигадане ім’я, з формою оплати – накладений платіж і доставкою на одне з відділень. Далі, він входив в комп’ютерну систему НП і відміняв контроль оплати. Після цього, він пред’являв в відділеннях підроблену карту клієнта, де було вказано вигадане ім’я одержувача, в результаті чого, безкоштовно заволодівав товаром. Щоб не викликати підозр, він замовляв доставку кожного разу на нове відділення. Сумарний збиток, який він завдав різних інтернет-магазинах електроніки, включаючи «Розетку» – 815 259 гривень. Всі ці кошти НП компенсувала за свій рахунок.

Попався шахрай в одному з відділень Київської області, де пред’явивши підроблену карту клієнта співробітникам відділення, він дізнався, що його чекають 7 відправлень, одне з яких не сплачено. Під приводом оплати, шахрай відлучився з відділення в автомобіль, де лежав крадений ноутбук з доступом до системи НП. Там він вніс зміни в накладну, скасував контроль оплати і повернувся до відділення, щоб забрати посилки. Однак, у співробітників, які перевіряли дані в програмі, виникли підозри. Справа в тому, що НП вже розповсюдила орієнтування на шахрая, підробляли записи про відправлення.

Прибулий на місце наряд поліції затримав підозрюваного. Під час обшуку в його автомобілі, крім краденого ноутбука з встановленим ПО IC «AWIS», в одній з посилок був виявлений захований в комп’ютерній клавіатурі пакет з амфетаміном. У матеріалах суду по даній кримінальній справі вказується, що обвинувачений повністю визнав свою провину, щиросердно розкаявся, попросив вибачення у представника потерпілої сторони і навіть встиг відшкодувати збиток на суму в 100 тис. Гривень, про що представив відповідну квитанцію.

Обвинуваченому звинувачувався цілий набір статей: від шахрайства та привласнення чужого майна, до несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних систем. Проте, суд взяв до уваги факт визнання провини і готовність відшкодовувати збиток, а також такі особистісні характеристики обвинуваченого, як те, що він є тимчасово безробітним, який в розлученні виховує неповнолітню дитину, не має судимостей і не перебуває на обліку у нарколога.

З урахуванням всього вище перерахованого, суд прийняв рішення пом’якшити вирок і замінив позбавлення волі випробувальним терміном 3 роки, з постановкою на облік і зобов’язанням відшкодувати завдані потерпілій стороні збитки в розмірі 672,9 тис. Гривень.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.