Xiaomi потрапила під санкції США

В останні дні своєї каденції адміністрація поки що чинного президента США Дональда Трампа (новообраний президент Джо Байден вступить на посаду 20 січня) вирішила «насолити» ще одному китайському технологічному гіганту – цього разу під роздачу потрапила відома компанія Xiaomi, що є третім за величиною виробником смартфонів у світі.

14 січня Міноборони США оголосило про внесення Xiaomi і ще восьми китайських компаній в чорний список підприємств, підозрюваних у співпраці з військовими Китаю. Це означає, що Xiaomi тепер підпадає під дію указу Дональда Трампа, який забороняє мати будь-які ділові відносини з такими компаніями – американські компанії та інші американські інвестори повинні будуть вивести свої інвестиції з Xiaomi до 11 листопада 2021 року пояснює Reuters.

Адміністрація Байдена ще може скасувати цей наказ раніше, ніж він вступить в силу. Але все ж поява в цьому списку такої компанії, як Xiaomi, далеко не пересічна подія. Переважна більшість компаній в цьому списку більш промислово орієнтовані, спеціалізуючись на авіації, аерокосмічній промисловості, суднобудуванні, хімічній промисловості, телекомунікації, будівництві та інших видах інфраструктури.

Компанія Huawei, до слова, теж знаходиться в цьому списку, але, як відомо, вона є одним з найбільших виробників телекомунікаційного обладнання. Американські законодавці були особливо занепокоєні тим, що Huawei (як і ZTE) є критично важливою частиною національної інфраструктури. Важливо відзначити, що Міноборони і Мінторгівлі США становлять окремі чорні списки і, отже, санкції теж різні – друге може накладати торгові обмеження.

Але деякі китайські компанії, такі як Huawei (і китайський виробник мікросхем SMIC), тепер знаходяться в обох списках. Говорячи про Мінторгівлі США, відомство зараз просувається вперед в прагненні заблокувати цілих шість країн, позначених як «іноземні противники», від надання комунікаційного обладнання США. У цьому списку знаходяться Китай, Росія, Іран, Північна Корея, Куба і Венесуела. У Xiaomi поки ніяк не прокоментували введення санкцій, але фондовий вже відреагував – біржові котирування акцій китайського виробника впали більш ніж на 10%.

Адміністрація Трампа внесла Xiaomi в чорний список через можливих зв’язків з китайськими військовими. Акції виробника смартфонів впали більш ніж на 10% За тиждень до цього Трамп підписав указ про заборону угод з власниками Alipay, WeChat Pay, WPS Office і ще п’яти китайських програмних продуктів – якщо документ вступить в силу, то громадянам США не можна буде вести бізнес з власниками цих продуктів.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.