Як найманим працівникам отримати 8000 гривень: інструкція через Дію на карту ПриватБанка

4 грудня Верховна Рада підтримала законопроекти, що запроваджують 8000 грн допомоги ФОП і найманим працівникам, які постраждали через карантин. 8 грудня Президент підписав ці проекти (№4429 і 4430). ФОП і наймані співробітники можуть вже подавати заявки на таку допомогу. У Міністерстві цифровий трансформації розповіли, як саме це зробити.

Що за 8000 грн?
Це – одноразова допомога бізнесам і найманим працівникам, які постраждали через карантин (наприклад, співробітникам кав’ярні, кінотеатру чи концертного агентства, які не працювали через карантин).

Як подати заявку на допомогу в 8000 грн?
Заявку на допомогу можна подати через портал або мобільний додаток «Дія». Міністерство опублікувало відеоінструкції про те, як оформляти таку заявку:

 

Якщо коротко, потрібно зареєструватися в «Дія», вибрати послугу «Виправити це для мене», ввести номер свого рахунку в форматі IBAN, і чекати повідомлення про те, що заявка оброблена.

Коли її можна оформити і отримати?
Заявки на отримання допомоги можна подавати з 14 грудня і до 31 грудня 2020 року. Гроші мають надійти на рахунок до 31 грудня 2020 року.

Хто може розраховувати на цю виплату?
На неї можуть розраховувати ФОП і офіційно працевлаштовані співробітники.

Для найманих працівників діють такі умови:

Основний КВЕД їх діяльності відноситься до тих, на які впливали карантинні заходи. Це – кафе, спортклуби, ресторани, кіно, концертні агентства, магазини, що торгують не продукти, і т.д. Повний список КВЕД є на сайті Мінціфри.
Організація нарахувала ЄСВ за III квартал 2020 року.
Середня зарплата співробітника не перевищує 30 000 грн в місяць за III квартал.
Найманий працівник не працює в організації за сумісництвом.

Для ФОП також умови:

На 31 жовтня 2020 основної КВЕД ФОП є в зазначеному вище списку.
ФОП працює більше трьох місяців.
ФОП сплатив ЄСВ не менш, ніж за три місяці в 2020 році.

Користувач не є одночасно ФОП і найманим співробітником.

Як дізнатися, що заявку схвалили?
Якщо заяву схвалено у неї в додатку або на порталі буде статус «Чекайте зарахування», тобто гроші повинні прийти на рахунок до 31 грудня. Якщо при зарахуванні якась помилка, прийде повідомлення або лист з проханням перевірити реквізити і переподать заявку.

Чи потрібно ФОП декларувати цю суму?
Це – соціальна виплата, вона не обкладається податками. У Мінціфри радять вказувати свій особистий рахунок, а не рахунок ФОП.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.