Telegram заблокують в Європі

За даними Bloomberg, в країнах Євросоюзу можуть опинитися під забороною месенджери, власники яких відмовляться надавати владі ключі для розшифровки повідомлень. Зараз в Європі несприятлива терористична ситуація, а злочинці, ймовірно, координують дії один з одним через «незламні» канали зв’язку (наприклад, Telegram).

До Ради міністрів країн ЄС вступив чернетка резолюції, що зобов’язує власників месенджерів надавати владі дані про зашіфованной листуванні і її зміст. Передбачається, що ця резолюція буде доопрацьована і прийнята в найближчі тижні – до кінця року. Документ буде декларувати «безпеку шляхом шифрування і безпеку всупереч шифрування».

Нове законодавство буде боротися з загрозою тероризму і екстремізмом в інтернеті, зокрема воно вводить для онлайн-майданчиків штрафи відповідальність за відмову надавати листування користувачів і видаляти незаконний контент, що розпалює міжнаціональну ворожнечу.

Кілька років тому Telegram був заблокований в Росії якраз через відмову надавати ключі для розшифровки повідомлень. Нещодавно він був розблокований, але листування в ньому як і раніше надійно захищена від хакерів і спецслужб наскрізним шифруванням, при якому ключі для дешифрування зберігаються тільки у співрозмовників і недоступні навіть розробникам.

Швидше за все, Павло Дуров не стане послаблювати захист Telegram, а це значить, що його месенджер ризикує опинитися заблокованим в країнах ЄС. Втім, він може придумати що-небудь, щоб уникнути блокування – наприклад, передбачить можливість розшифровки листування по мотивованим вимогам властей.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.