Київстар, Lifecell і Vodafone змусили перейти на європейські норми: що зміниться

Кабінет міністрів України нещодавно прийняв новий закон. Українцям пояснили, що зміниться після переходу мобільних операторів на європейські норми. Як передає сайт itpedia. Відзначається, що Кабінет міністрів України нещодавно прийняв новий закон, виходячи з якого, мобільні оператори нашої країни зобов’язані перейти на нові, європейські норми. Таким чином, відповідно до закону, користувачі будуть захищені від спаму, а доступ в інтернет держава визнає універсальної послугою, гарантованої законодавством. Додатково до цього держава також підвищує штрафи за порушення прав споживачів і забороняє «пакети». Користувачі тепер мають право платити лише за потрібні їм послуги.

«Наприклад, якщо ви не пишете СМС, то можете не оплачувати пакет СМС, включений до вашого тарифного плану. За аналогією з дзвінками за кордон, мобільним інтернетом і іншими послугами, які можуть бути абсолютно не потрібні », – йдеться в повідомленні. Також повідомляється, що багато що зміниться і для мобільних операторів – вони нарешті отримають можливість ділитися між собою радіочастотним спектром. Тобто, радіочастотний спектр стає технічно нейтральним, так, оператори отримують можливість користуватися смугами радіочастот без обмеження будь-яких технологій. Крім того, всю звітність можна подавати в електронному вигляді.

При цьому підкреслюється, що деякі нові норми, як і раніше, викликають настороженість. Наприклад, антимонопольна міра, яка дає право провайдерам примусово використовувати мережу провайдера-монополіста для розгортання своїх послуг. Відзначається, що це повинно усунути проблеми, коли в різних новобудовах або бізнес-центрах є тільки один провайдер інтернету, який при відсутності конкурентів починає нахабніти, підвищуючи розцінки без поліпшення якості обслуговування. Додатково до цього багато провайдерів побоюються, що це створить умови для нечесної конкуренції, витіснення з ринку місцевих провайдерів з метою заміни їх великими, такими, як ті ж «Київстар» або Vodafone.

«З іншого боку, для користувачів це може бути навіть зручніше, ніж нинішня ситуація, коли Україна знаходиться на одному з перших місць в Європі за кількістю провайдерів», – пише видання.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.