Нацбанк представив нові правила роботи для ПриватБанка і Ощадбанка

Українські банки повинні надавати людям максимально відкриту і правдиву інформацію. Національний банк України зобов’язав усі фінансові установи країни приводити на своїх сайтах достовірну інформацію про операції, щоб у клієнтів не залишилося ніяких питань щодо дій банків. Починаючи з поточного року всі українські банки повинні будуть розміщувати для клієнтів повністю достовірну, актуальну і знімає всі питання інформацію, яка не повинна вводити людей в оману щодо послуг, які їм можуть бути надані.

Нацбанк зобов’язав запровадити зміни в інформаційній політиці вже починаючи з першого вересня. Такий захід має дозволити споживачам розуміти умови отримання послуг, порівнювати послуги кількох банків і приймати зважені фінансові рішення. Банки зобов’язані вказувати реальну річну ставку по кредиту, наявність додаткових послуг. Йдеться про страхову компанію, державному реєстраторові, нотаріуса, оцінювача, а також вартості таких послуг для громадян.

Відтепер установи повинні вказувати термін послуги, орієнтовну загальну вартість кредиту, періодичність погашення кредиту, попередження про можливі наслідки в разі прострочення виплат, умови дострокового зняття грошей з депозиту та інші. Відзначається, що громадяни України, відкриваючи сайт будь-якого банку, повинні мати можливість завантажити файл з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги і ризики для себе.

Крім цього, на банківських порталах повинні заробити калькулятори для розрахунку витрат за користування споживчим кредитом або доходів від розміщення коштів на депозит.

Реклама кредитів і депозитів для громадян не повинна ускладнювати візуального сприйняття інформації про послугу. У ній обов’язково повинні бути вказані основні характеристики послуги:

Для кредиту – реальна річна процентна ставка, максимальна сума кредиту і його термін;
Для депозиту – річна процентна ставка, термін вкладу, валюта і мінімальна сума.

За неналежне розкриття інформації передбачені штрафні санкції від п’ятдесяти до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне порушення

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.