Київстар, Vodafone і lifecell розпочали спільний рефармінг радіочастот, що це дасть простим людям

Сьогодні, 21 червня 2020 року, оператори мобільного зв’язку Київстар, Vodafone Україна і lifecell почали рефармінг радіочастот в діапазоні 900 МГц. Використання «низьких» радіочастот забезпечить мобільним операторам можливість впроваджувати зв’язок 4G по всій країні, в тому числі в населених пунктах з кількістю населення від 2000 осіб, сільській місцевості та на автошляхах.

Відповідно до Указу Президента України №497 від 08 липня 2019 року “Про деякі заходи щодо поліпшення доступу до мобільного Інтернету” і затвердженої НКРЗІ “Дорожньої карти заходів по рефармінгу”, 19 червня 2020 року телеком оператори Київстар, Vodafone Україна і lifecell почали спільні дії з обміну радіочастотами діапазону 900 МГц. В результаті рефармінг кожен з мобільних операторів зможе використовувати суцільні смуги радіочастот, що досить для можливості впровадження та використання сучасного стандарту четвертого покоління мобільного зв’язку.

Уже влітку 2020 року оператори здійснять обмін радіочастотами в восьми Західних областях України, першою з яких стала Закарпатська. Надалі заходи щодо рефармінгу будуть охоплювати інші регіони України, і до кінця 2020 року повністю завершаться. Для настройки базових станцій GSM900 на LTE900 мобільні оператори повинні відключати на короткий час і перезавантажувати своє обладнання. Роботи проводяться в нічні години, при найнижчій навантаженні на мережі, що дозволить мінімізувати можливе зниження якості зв’язку.

Нагадаємо, що сучасна LTE технологія надає абонентам можливість користуватися мобільним інтернетом на ще більш високій швидкості, отримувати більш стабільне і якісне інтернет-з’єднання на всій території України. Відповідно до умов нових ліцензій на використання діапазону 900 МГц, мобільні оператори зобов’язані протягом двох років охопити 4G покриттям 90% населення країни, в тому числі населені пункти з кількістю населення від 2000 осіб, сільську місцевість, транспортну інфраструктуру, і ін. Завдяки цьому кожен громадянин України, незалежно від свого місця розташування, зможе повноцінно користуватися всіма перевагами цифрового світу.

Рефармінг радіочастот в діапазоні 900 МГц став можливим завдяки спільній роботі провідних операторів мобільного зв’язку України, фахівців НКРЗІ, Міністерства цифровий трансформації України, асоціації ТЕЛАС, інших профільних асоціацій та державних органів.

Нагадаємо, що в лютому поточного року НКРЗІ видала мобільним операторам дозволу для розгортання 4G LTE в діапазонах 800-900 МГц. Уже в березні вони отримали ліцензії для запуску 4G LTE в діапазонах 800-900 МГц.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.