Чим займаються хакери на карантині

Компанія Trend Micro Incorporated опублікувала новий звіт про кіберзагрози в період пандемії коронавируса. Експерти відзначили підвищену активність кіберзлочинців, що використовують поточну ситуацію для поширення шкідливого ПЗ, а також атак на комерційні структури і користувачів.

У звіті Trend Micro виділяється три основних типи атак, які застосують хакери для атаки на користувачів під виглядом поширення важливої ​​інформації про коронавірус: спам (65,7% випадків), атаки із застосуванням шкідливого ПО, включаючи трояни і програми-вимагачі (26,8 %) і шкідливі URL і сайти (7,5%).

За період дослідження було виявлено майже 200 000 спам-листів зі згадуванням коронавіруса. Найбільша кількість було зафіксовано у Великобританії (20,8%), Франції (11,5%) і США (8,2%). Через перехід на віддалену роботу в період карантину також почастішали випадки компрометації корпоративної переписки, коли зловмисники направляють співробітникам листи нібито від керівництва і вимагають перерахувати кошти на належні їм рахунки.

Найчастіше файли з шкідливим вмістом і назвами, що включають слова «covid» або «covid19», фіксуються в США (26,6%), Франції (12,2%) і Канаді (11,2%). За весь час співробітниками Trend Micro було виявлено більше 81 000 таких файлів. Особливою популярністю серед зловмисників користуються програми-вимагачі.

Шкідливі URL, виявлені Trend Micro, в основному відносяться до трьох категорій:

  • Використовувані зловмисниками для фішингу – 56,7%
  • Провідні на скачування шкідливого ПО – 34,3%
  • Підроблені сайти благодійних організацій або з інформацією про коронавіруси – 7,5%

Лідерами за кількістю жертв від шкідливих URL є США (26,5%), Німеччина (13,3%) і Великобританія (10,4%).

Також набирає популярність шантаж користувачів зараженням коронавірусом при особистій зустрічі з ними або їх родичами і друзями зі списку контактів.

Експерти Trend Micro рекомендують не панікувати і дотримуватися стандартних методів захисту пристроїв і електронної пошти – використовувати файрволи та антивіруси. А якщо вам шлють повідомлення дивного характеру від нібито ваших родичів – краще передзвонити і хоча по голосу переконатися, що все в порядку.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.