Дослідники придумали, як заряджати батареї електромобілів за 10 хвилин

Дослідники з Університету штату Пенсільванія знайшли спосіб швидкої зарядки літієвих акумуляторних батарей електромобілів за 10 хвилин. Такого заряду вистачить на подолання 320-480 км.

Такий 10-хвилинний заряд – тренд майбутнього. Його необхідно впровадити в електромобілі, тому що технологія вирішує range anxiety [проблему страху нестачі заряду, щоб дістатися до місця призначення], – Чао-Янг Ванг, професор Університету штату Пенсільванія

Для швидкого заряду акумулятора необхідно за короткий проміжок часу передати йому великий обсяг енергії, що призводить до відкладення літію на електроді акумулятора та подальшої швидкої деградації. Але дослідники виявили, що, якщо заряджати батарею при високій температурі, близько 60 градусів Цельсія, а потім швидко охолоджувати її, то зарядку можна виконувати без відкладення літію і з високою потужністю.

Для створення умов команда вбудувала нікелеву фольгу в літієвий елемент батареї як нагрівальний елемент. Ученим вдалося швидко зарядити акумулятор 2500 разів, втративши при цьому 8,3% вихідної ємності, що вважається хорошим результатом (цільовий показник Міністерства енергетики США – 500 циклів зарядки з втратами в 20% ємності).

Дослідники заявляють, що впровадження технології не вимагає особливої зміни конструкції акумуляторів.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.