За допомогою віртуальної реальності полегшили біль у пацієнтів

Дослідники з медичного центру Седарс-Синай в Каліфорнії продемонстрували на своїх пацієнтах, що віртуальна реальність здатна знижувати больові відчуття.

У дослідженні брало участь 120 пацієнтів з помірним та сильним болем. Їх поділили на дві групи: в першій використовували VR-шоломи, у другій – спеціально підібрані телепередачі. У якості контенту були вправи з медитації, поетичні передачі та ігри. Учасники протягом двох діб по 10 хвилин три рази на день використовували VR-шоломи для занять, контрольна група такий же час дивилася телевізор.

Учасників опитували перед і після сесій, пропонуючи оцінити рівень больових відчуттів за шкалою від 1 до 10. Виявилося, що VR в 3,5 рази ефективніше знижує больові відчуття, ніж телепередачі. Особливо корисний VR виявився для пацієнтів із сильними больовими відчуттями.

Поки не ясно, як саме VR виявився настільки ефективнішим. Найбільш імовірно, що під час перебування у віртуальній реальності, мозок захоплений незвичайним і яскравим досвідом, тому сам знижує сприйняття болю, як чогось другорядного.

Технології VR вже використовуються в якості терапевтичного медичного засобу, щоб знизити занепокоєння і відволікти пацієнтів під час фізіотерапії.

 

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.