Чому краще на ваш Xiaomi поставити чистий Android

Розбираємо, в чому стоковий Android перевершує MIUI. На початку лютого цього року мені терміново потрібно було знайти на вторинному ринку прийнятний смартфон за дрібний прайс – сподобався Xiaomi Redmi Note 4x. Мені пощастило – мій екземпляр був в ідеальному стані. Влаштовувало все: екран не йшов в жовтизну, батарея теж стерпна. Але все ж залишався один нюанс. І це – фірмова оболонка MIUI.

Так що я прочекав 4PDA і успішно поставив на свій Redmi кастомную збірку, засновану на Pure Android. Нижче – кілька причин, чому чиста ОС перевершує китайську оболонку.

Уніфікація
Перше, на що відразу звертаєш увагу після початкового налаштування смартфона Xiaomi – неакуратний вигляд оболонки. Всі ікони різної форми, та й в цілому не відчуваєш органічності системи. При всіх своїх стараннях, китайські розробники ніяк не можуть врегулювати цей момент, і в результаті MIUI 10 своїм зовнішнім виглядом нагадує суміш IOS 12 і Android 9 Pie. Як підсумок – нульове естетичне задоволення і зіпсований експірієнс.

Також підкреслю те, що це проблема не тільки MIUI, але і інших графічних оболонок: погляньте на ті ж EMUI, Flyme і так далі. А про Color OS і FunTouch OS я взагалі мовчу.

А ось в чистому Android 9 із зовнішнім виглядом все прекрасно: ярлики приведені до єдиной форми, все просто і інтуїтивно зрозуміло, приходить усвідомлення того, що перед тобою – єдина і концептуальна система.

Cофт
При ознайомленні з прошивкою від Xiaomi помічаєш, що на смартфоні встановлено багато непотрібного софту. Наприклад, з
оновленням прошивки в смартфонах у українських користувачів з’явився додаток “Mi Pay”. Ця платіжна система неактуальна для нашої країни, і незрозуміло, з чого китайці вирішили, що додаток потрібно всім.

І так скрізь: Mi Live, Mi Store, Mi Community, Mi Форум, Mi Ігри та інші сервіси, які просто не потрібні звичайним користувачам.

У чистому Android такого немає – там крім набору гугловських стандартних Додаток не встановлено взагалі нічого. Так що система зі стоку незахламленная і не доведеться нічого видаляти вручну, щоб заощадити пам’ять.

Реклама
Завзяті сяомісти мені скажуть, що це справа на десять хвилин – відключити рекламу в усій системі. Я ж скажу, що іноді хочеться просто дістати девайс з коробки і спокійно користуватися, а не морочитися і псувати собі нерви.

Китайська оболонка кишить рекламою, і де тільки її не зустрінеш: на панелі з віджетами, в шторці повідомлень (від рідного додатки Mi Video приходять пуші з рекламою індійського серіалу), в інших стічних додатках.

Звичайно, ні на чистому Android, ні на інших оболонках такого немає. Представники Xiaomi заявляли, що реклама в прошивці – спосіб знижувати кінцеву вартість своїх девайсів. Але, мабуть, боси компанії схаменулися: недавно китайці розповіли про те, що поступово з оболонки випив все піар-блоки.

Робота з оперативною пам’яттю
Так як вже зі старту MIUI засмічена зайвим софтом, то не дивно, що прошивка зовсім не вміє працювати з оперативною пам’яттю. Оболонка славиться своїм агресивним витісненням додатків з фону. Навіть якщо ви закріпили програму в списку недавніх додатків, система все одно вивантажить програму з оператіви.

А ось у чистого Android з цим ситуація трохи краща. Особисто я на своєму досвіді переконався, що стоковий 9 Pie на Redmi працює в фоні краще, ніж MIUI, нехай і не особливо значно.

Ще для наочності можете подивитися порівняння між Pixel 3 XL і Huawei Mate 20 в плані роботи з оперативною пам’яттю. Якщо коротко, то девайс від Google з 4 ГБ оператіви нічим не поступився китайцеві, у якого було 6ГБ ОЗУ.

Оновлення системи
Хвора тема для кожного, хто стикався з Android. Які б старання не докладала Google, все одно навряд чи незабаром вендорам вдасться викочувати апдейти до нової версії ОС одночасно не те що з лінійкою Pixel, а хоча б з девайсами, які беруть участь в програмі Android One.

Саме гаджети з цих двох лінійок (Pixel, Android One) отримують оновлення швидше за всіх. Більш того, я користувався тривалий час кастомной прошивкою Pixel Experience, де рівно раз на місяць прилітали по повітрю нові збірки зі свіжими патчами безпеки.

Як приклад: на торішній хіт Redmi Note 5 прийшло оновлення MIUI до Android Pie через майже рік після офіційного релізу. Забавно спостерігати такий контраст: власники трирічного Pixel (2016) вже пробують бета-версію Android Q, а власники Redmi тільки отримали апдейт до Pie. І так, звичайно, ця проблема не тільки у Xiaomi, а й у всіх китайських виробників в цілому.

Що в підсумку?
Смаки і потреби у всіх різні. Хтось може зі мною не погодитися, і висловити точку зору, що Pure Android нудний, тому що там немає великої кастомізації. Так, це правда – багатьох фич ви там не знайдете. Є те, чого реально не вистачає – наприклад, вбудованого скрінрекордера.

І, звичайно, MIUI – не огидно оболонка. Є речі й гірше в плані дизайну / софта – ті ж ZenUI, FunTouch OS і Color OS. Але, на жаль для фанатів китайської прошивки, лаунчер поки зовсім далекий від досконалості і сильно поступається аксесуарам на Pure Android, Android One і Oxygen OS. Так що не лінуйтеся накочувати чисту ОС – отримаєте зовсім інший досвід в порівнянні з тим, що пропонує Xiaomi.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.