Нові проекти від Google для людей з обмеженими можливостями

На конференції I / O 2019 американська компанія Google приділила велику увагу штучному інтелекту і тому, як він допомагає людям з обмеженими можливостями. У рамках заходу були представлені три окремі проекти: Project Euphonia, Live Relay і Project Diva.

Live Relay

Спеціально для глухих або слабочуючих людей Google представила функцію Live Relay. Інструмент використовує розпізнавання мови і перетворює фрази в текст в режимі реального часу, щоб смартфон користувача говорив самостійно від «вашого обличчя». 

За словами розробників, Live Relay працює повністю на пристрої, а особисті дзвінки не відправляються в Google. Функція не вимагає підключення до інтернету і використовує тільки мікрофон. 

Компанія також планує інтегрувати в Live Relay переклад в реальному часі. Співрозмовник зможе говорити рідною мовою, а текст буде з’являтися мовою одержувача, і навпаки.

Project Euphonia

Перший проект, що знаходиться на ранній стадії досліджень, покликаний допомогти людям з вадами мовлення. Завдання Google – за допомогою штучного інтелекту поліпшити розпізнавання порушеної мови.

Команда Project Euphonia співпрацювала з некомерційними організаціями, щоб записати голоси людей, у яких є бічний аміотрофічний склероз. Отримані результати допомогли оптимізувати алгоритми на основі штучного інтелекту для більш надійного розпізнавання і розшифровки слів.

Google розповіла про цей проект для того, щоб зібрати якомога більше зразків. Для тих, у кого спостерігаються порушення мови, компанія просить заповнити спеціальну форму

Project Diva

Останній проект, представлений Google – це невербальна комунікація з голосовим помічником компанії. Дана технологія розробляється для людей, що мають синдром Веста, синдром Дауна або вроджені катаракти. 

Команда, яка працює над проектом, придумала «червону кнопку», яка передає по 3,5-мм роз’єму різні сигнали спеціального пристрою. Останнє, в свою чергу, відсилає команду «Google Асистенту». Натискання на кнопку може розпізнаватися по-різному: для цього розробники проаналізували різні дотики підборіддям, ногою або навіть прикусом. 

У майбутньому Project Diva перейде від одноразових кнопок до RFID-міток. Прикріплюючи теги до об’єктів і пов’язуючи команду з кожною позначкою, користувачі зможуть передавати голосовому помічнику якомога більше інформації.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.