Вчені створили комп’ютер з живої клітини

Група дослідників з Вищої технічної школи Цюріха в Швейцарії (ETH Zurich) змогли створити перший в історії біосинтетичний двоядерний процесор в клітці людини.

Для цього вони задіяли широко використовуваний в генній інженерії метод CRISPR-Cas9, коли білки Cas9 за допомогою керованих і, можна сказати, запрограмованих дій видозмінюють, запам’ятовують або перевіряють чужорідні ДНК.

Звичайно, біологічні процеси в живих клітинах за швидкістю роботи не можуть зрівнятися з цифровими обчислювальними ланцюгами. Але, клітини можуть працювати з високим ступенем паралелізму, за раз обробляючи на вході до 100 000 молекул. Уявіть собі живу тканину з мільйонами двоядерних «процесорів». Такий комп’ютер може представити вражаючу навіть за сучасними мірками продуктивність.

Але, навіть якщо відкинути в сторону створення суперкомп’ютерів, вбудовані в тіло людини штучні логічні блоки можуть допомогти в діагностиці та лікуванні захворювань, включаючи онкологічні. Такі блоки можуть обробляти на вході біологічну інформацію в організмі людини і генерувати як діагностичні сигнали, так і фармакологічні послідовності.

У разі початку процесу появи метастазів, наприклад, штучні логічні ланцюги могли б почати виробляти пригнічуючі онкологічні явища ферменти. Застосувань цього явища безліч, а реалізація здатна змінити медицину в майбутньому.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.