У Китаї створили перших у світі генетично модифікованих дітей

Китайські дослідники використовували CRISPR – особливі локуси бактерій і архей – для генетичної зміни ембріонів людини. Це призвело до народження здорових близнюків, які отримали кодові імена «Лулу» і «Нана». Метою вчених було створення людей, несприйнятливих до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) – збудника СНІДу.

Експеримент проводився під керівництвом Цзянькуя Хе, вченого з Південного університету науки і техніки Шеньчженя. За його словами, в дослідженні взяли участь сім бездітних пар, з яких тільки у однієї успішно пройшло штучне зачаття. Вчені взяли вже запліднену яйцеклітину, де донором насіння був носій ВІЛ, і генетично модифікували її, «відключивши» ген CCR5, наявність якого в організмі і призводить до зараження вірусом імунодефіциту людини. Повідомляється, що всі чоловіки, що брали участь в експерименті, пройшли антивірусну терапію, тому ризик передачі захворювання дитині був мінімальним.

Єдиним доказом успішності експерименту є відео, опубліковане самим Цзянькі Хе, де він розповідає про дослідження. На даний момент справжні імена батьків не розкриваються. Тримаються в секреті й будь-які тести, а також результати досліджень. З цієї причини багато експертів висловлюють недовіру до проекту. Крім того, існує безліч супротивників генетичної модифікації людей, які вважають це аморальним і неетичним.

Очікується, що ця подія стане головною темою другого міжнародного саміту зі зміни геному людини, який стартує в Гонконзі 27 листопада.

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.