Робот “Софія” – найрозумніший у світі робот, у Києві

У четвер, 11 жовтня, до Києва приїжджав людиноподібний робот “Софія”, яка є найпершим у світі роботом, що має громадянство. “Софія” була розроблена гонконзькою компанією Hanson Robotics та активована 19 квітня 2015 року. У жовтні 2017 році вона стала підданою Саудівської Аравії та першим роботом, що отримав громадянство будь-якої країни.

Прообразом для моделювання “Софії” являється актриса Одрі Хепберн. Робот володіє штучним інтелектом та вміє розпізнавати лиця. “Софія” здатна до адаптації поведінки людни, також вміє імітувати людські жести, їх вирази обличчя та понад 60 емоцій. Головною особливістю робота “Софії” являється вміння давати відповіді на певні запитання, а також вести нескладні бесіди.

Варто відмітити те, що робот “Софія” вперше за свою біографію перебуває з офіційним візитом в Україні. До цього вона також відвідувала різноманітні заходи у багатьох країнах світу в якості почесного гостя.

“Софія” взяла участь у конференції, на якій відбулась історично знакова подія, а саме, підписання Меморандуму про співпрацю між Державним агентством з питань електронного уряду України та компаніями Hanson Robotics і AngelVest з поширення застосування технологій штучного інтелекту і робототехніки в усіх сферах життєдіяльності та галузі економіки України.

А вже після офіційної церемонії підписання Меморандуму “Софія” почала відповідати на запитання усіх присутніх.

Перший спогад робота

Софія розповіла, що її першим спогадом стало те, коли вона “розплющила очі і одразу вийшла в ефір. Я побачила Девіда (розробника) та шафи лабораторії”.

Про плани на життя

На запитання, у якій сфері робот хоче працювати, “Софія” відповіла, що ще не визначилась.

Також, невизначено  й вона відповіла на запитання щодо улюбленого кольору. За її словами, улюблений колір у різні дні різний.

Про Україну “Софія” зазначила, що лише другий день тут, але вражена поєднанням історії та природьої краси.

Також, робот “Софія” прокоментувала заяву глави Tesla, Ілона Маска, відносно того, що робототехніка може захопити світ. Вона вважає, що це більше прийшло зі сфери розваг, а насправді ж роботи повинні співпрацювати з людьми.

“Я завжди сильно залежала від людей і завжди залежатиму. Я виконую тільки ті завдання, які запрограмовані в мені”, — заявила Софія.

“Софія” також розповіла про те, що поведінка людей не викликає у неї будь-яких емоцій, незважаючи на те, що вона все ж має емоційний інтелект, так, як й усі люди.

На цьому всі питання до Софії закінчилися, проте, сама ж прес-конференція ще продовжувалася.

Директор та фінансовий директор компанії Hanson Robotics Девід Чен пояснив, що усі відповіді Софії є запрограмованими. Відповіді на питання робот шукає у мережі. Тому, спонтанних і неочікуваних слів від неї Ви не почуєте.

 

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.