Тест Snapdragon 710: чіпсет, який зламав систему

Qualcomm Snapdragon 710 зламав звичний вже розподіл смартфонів на класи. Новий чіпсет звичайно поступається топовим рішенням, але є дуже хорошим для пристроїв-середнячків. Першим апаратом на цій платформі став Xiaomi Mi8 SE . Розбиремо на його прикладі, чим 710-й відрізняється від інших чіпсетів Qualcomm, і оцінюємо продуктивність і енергоефективність.

розстановка сил

До появи нової лінійки мобільних чіпсетів протягом багатьох років розстановка сил у компанії Qualcomm була наступною:

  • 800-я серія – безкомпромісна потужність CPU і GPU, всі актуальні технології та тренди ринку;
  • 600-я серія – урізані CPU і GPU, урізані можливості і застарілий техпроцес (нижче енергоефективність);
  • 400-я серія – бюджетна серія зі скромними характеристиками.

 

Тепер до цього списку додалася 700-а серія чіпсетів Snapdragon, що увібрала в себе всі актуальні фішки і зберегла при цьому демократичну ціну. Нові SoC (система на кристалі) серії 7хх повинні мати продуктивність на рівні екс-флагмана і функціональність і енергоефективність актуального топового процесора.

У новому процесорі подбали не тільки про продуктивність, але і про значне зниження енергоспоживання. На зображенні показано поліпшення цих характеристик в порівнянні з Snapdragon 660

Давайте розглянемо, як влаштований новий Snapdragon 710, а потім в тестах з’ясуємо його реальні продуктивність і автономність.

Внутрішній устрій Snapdragon 710

«Якщо новий, то в усьому!» – напевно, під таким девізом йшла розробка нового процесора, адже в ньому застосовується досить незвичайна схема процесорних ядер: два продуктивних ядра ARM Cortex A75 з частотою 2,2 ГГц і шість енергоефективних ARM Cortex A55 1, 7 ГГц. Здавалося б, у його попередника, Snapdragon 660, було чотири продуктивних ядра з такою ж частотою. Даунгейд, змова? Розгадка криється в використанні нової архітектури Kryo 360 і 10-нанометрового техпроцесу. Завдяки їм вдалося знизити енергоспоживання, а як наслідок – тепловиділення і троттлінг.

Повний набір компонентів чіпсета Snapdragon 710

Ігрова складова також виявилася майже флагманською – Adreno 616 з новою 600-й серії графічних прискорювачів. Головна перевага в порівнянні з попередником полягає в зниженому на 40% енергоспоживанні, отже розетку доведеться шукати рідше.

У Snapdragon 710 включений процесор обробки зображень другого покоління Spectra 250. Він забезпечує апаратне шумоподавлення, обробку зображень з двох камер до 16 Мп, зйомку 4К-відео, виведення зображення в HDR, а також розблокування смартфона за допомогою ідентифікації особи – стандартний набір для 2018 року .

Чи не обділили увагою і тему штучного інтелекту, яку останнім часом активно просувають. Сигнальний процесор Hexagon 685, що перекочував з флагманського Snapdragon 845, виріс в продуктивності на 300%, отримав підтримку розпізнавання особи та інші інтелектуальні фічі.

Від слів до справи: практичне порівняння чіпсетів

Для того, щоб оцінити реальний стан Snapdragon 710 серед побратимів, ми протестували п’ять смартфонів з різними чіпсетами Qualcomm. Всі вони відносяться до середнього або флагманського сегменту і представлені не більше ніж два роки тому. Звичайно, в випробуванні взяли участь різні моделі, однак тривалість кожного тесту невелика, а дозвіл і розміри екранів у цих гаджетів цілком порівнянні. Впливом інших компонентів в даному випадку можна знехтувати. Синтетична частина тестування представлена ​​PCmark, 3Dmark і найвідомішим з бенчмарком – AnTuTu. 

Середнячки 660 і 636 відстають від 710 приблизно на 16%, значно поступаючись в продуктивності GPU. Минулорічний флагман 835 на чверть продуктивніше дебютанта. А найпоказовішим стало порівняння з 821-м чіпсетом.

Результати AnTuTu показали повний паритет Snapdragon 710 c 821 – флагманом дворічної давності.

3Dmark очікувано виявив перевагу флагманів: в графічних тестах навіть дворічний Snapdragon 821 набрав на 40% більше очок, ніж наш дебютант. Але не варто думати, що позаторішній флагман – кращий вибір: 821 зайняв останнє місце в тесті PCmark, програвши навіть молодшому 636. Можливо, причина криється в 4 ГБ оперативної пам’яті у Mi5S, адже у інших учасників тесту  6 ГБ ОЗУ.

Від синтетики перейдемо до випробувань в реальних додатках, адже смартфон купують не заради «папуг». Для перевірки продуктивності ми застосували програму GameBench , що дозволяє аналізувати дані енергоспоживання смартфона, завантаження процесора і fps в іграх.

Клікніть по картинці, щоб відкрити таблицю з характеристиками чіпсетів і результатами тестування

У Injustice 2 всі учасники змогли домогтися максимальних для цієї гри 30 fps, проблем зі стабільністю частоти кадрів не було.

Найцікавішими виявилися показники енергоспоживання – 710-го «дракона», що  видав краще значення серед всіх учасників тесту.

У порівнянні з найненажерливішим 821-му різниця склала майже 100% – відмінний результат! Дякую 10-нанометровим техпроцесом і новій архітектурі.

C World of Tanks: Blitz на максимальних налаштуваннях впоралися всі учасники, крім 636 – середній показник fps склав 44 кадру в секунду, що в цілому залишається цілком ігровим значенням. По енергоспоживанню в лідерах 710, нехай і не з таким великим відривом, як в попередньому тестуванні.

При цілком порівнянному кількості балів в синтетичних бенчмарках, в ресурсномісткою грі Snapdragon 710 (внизу) споживає вдвічі менше енергії, ніж Snapdragon 821 (вгорі)

Мінімальні налаштування графіки в WoT: Blitz дали можливість скоротити розрив в енергоспоживанні в порівнянні з самими ненажерливими процесорами: fps і інші показники в нормі, ніяких несподіванок.

висновок

Навіщо люди купують пристрої з флагманськими процесорами? Очевидно, що заради швидкості завантаження додатків, відсутність лагів, комфортного використання і 60 fps в іграх. До сьогоднішнього дня такі завдання вирішували топові чіпи з відповідною ціною. Snapdragon 710 ламає цей порядок і змінює розстановку сил на ринку. При щоденному використанні смартфон на базі даного процесора працює швидко і без лагів. Синтетичні тести показують відмінні результати – на рівні флагмана дворічної давності. Стабільне максимальне число fps в іграх при рекордно низькому енергоспоживанні – будь ласка. Чи варто переплачувати за «папуги» в синтетичних бенчмарках, набуваючи девайс з топовим чіпсетом? 

Facebook Comments
Yulia Dimitrova:
Leave a Comment

This website uses cookies.